Φρρρσσσ...δεν θα το ακούσετε αλλά θα το δείτε, καθώς μακριά στον ορίζοντα ένας τσικνιάς απογειώνεται από τα νερά της λιμνοθάλασσας και περνά μέσα από το οπτικό πεδίο που σας προσφέρουν τα κιάλια σας.
Η παρατήρηση πουλιών γνωστή ως birdwatching ή birding έχει φανατικούς οπαδούς ανά την υφήλιο και μάλιστα στην Αμερική έρχεται δεύτερο σε προτιμήσεις χόμπι, ενώ σε άλλες χώρες έχει ιδιαίτερη άνθηση ο εντοπισμός σπάνιων πουλιών ή αλλιώς twitching όπως είναι ο αγγλικός όρος.
Ποιος δεν θυμάται με ενθουσιασμό τον ερχομό των χελιδονιών, όταν εντόπισε στον ουρανό ένα αετό ή άκουσε ανάμεσα στα γυμνά κλαδιά του δέντρου το γλυκό τραγούδι του κοκκινολαίμη.
Η άνοιξη έφτασε και η χώρα μοιάζει με κέντρο διερχομένων για τους ταξιδευτές των αιθέρων.
Χιλιάδες πουλιά επιστρέφουν είτε για να περάσουν το καλοκαίρι τους είτε για μια ολιγοήμερη στάση στο δρόμο τους για τις χώρες του βορρά. Είναι η ιδανική εποχή για παρατήρηση πουλιών όπως και το φθινόπωρο που είναι επίσης μεταναστευτική περίοδος και η καταλληλότερη ώρα, σύμφωνα με τους έμπειρους παρατηρητές, είναι νωρίς το πρωί όπου τα πουλιά είναι πιο δραστήρια.
Το πρώτο στάδιο, στην παρατήρηση πουλιών, είναι η απλή παρατήρηση με “γυμνό οφθαλμό”. Ωστόσο, για να γνωρίσετε την μαγεία της παρατήρησης θα χρειαστείτε κιάλια και τρίποδο ώστε να μπορείτε να απολαύσετε τη ζωή των πουλιών χωρίς αυτά να σας αντιληφθούν. Απαραίτητο γνώρισμα ενός καλού birdwatcher η υπομονή, μιας και ποτέ δεν ξέρεις πότε και τι έχει στο νου του το υπό παρατήρηση πουλί. Προφανώς από το στάδιο αυτό μέχρι την επιστημονική έρευνα των ορνιθολόγων η απόσταση είναι μεγάλη ωστόσο ήδη από τις πρώτες εμπειρίες στην παρατήρηση πουλιών θα αντιληφθείτε το ευεργετικό της υπόθεσης.
Εάν επιθυμείτε να ξεκινήσετε την παρατήρηση πουλιών αύριο κιόλας και βρίσκεστε στο κέντρο της πόλης, στην Πλάκα τον τελευταίο καιρό θα δείτε μια συμμορία πράσινων παπαγάλων. Ωστόσο επειδή η παρατήρηση πουλιών είναι μια αναζωογονητική και χαλαρωτική ενασχόληση συνδυάστε την ιδανικά με επίσκεψη σε κάποιον από τους αρκετούς υδροβιότοπους που διαθέτει η χώρα.
Στο νομό Αττικής, το Εθνικό Πάρκο Σχοινιά αποτελεί μια καλή επιλογή για να ξεκινήσει κανείς αφού σε μικρή απόσταση από την πόλη θα δει από αμέριμνες πάπιες, μέχρι ερωδιούς που έχουν φτάσει από το μακρινό τους ταξίδι, σταχτοπετροκλίδες, πελαργούς και πολλά πολλά ακόμη ενώ εάν επιμείνετε στις επισκέψεις σας μπορεί να δείτε αετό ή κύκνους πιο σπάνια.
Ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπου της νότια Ευρώπης είναι η Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου στην οποία θα συναντήσετε όλο το χρόνο το μαγικό κόσμο των πουλιών μιας και είναι πολλά τα είδη που την έχουν επιλέξει για μόνιμη κατοικία όπως οι Λευκοτσικνιάδες. Στις αμμοθίνες της λιμνοθάλασσας φωλιάζουν ο Στρειδοφάγος, ο θαλασσοσφυρίχτης και ο Kοκκινοσκέλης. Mέσα στις σαλικόρνιες φτιάχουν τις φωλιές τους τα Nεροχελίδονα και οι Kαλαμοκανάδες, ενώ στις αλυκές κάνουν αισθητή την παρουσία τους, σπαθίζοντας τα νερά, οι Aβοκέτες. Oι Xαλκόκοτες, φαλαρίδες, αγριόπαπιες κάνουν το πέρασμά τους όπως επίσης οι κύκνοι και τα φοινικόπτερα που χρωματίζουν με τις ροζ αντανακλάσεις τους το νερό.
(Οδηγός για Birdwatching στην περιοχή Νούλας Νίκος τηλ: 6936615842)
Πιο βόρεια, σε ξεχωριστή θέση και ιδανικές συνθήκες για παρατήρηση πουλιών, η λίμνη Κερκίνη που το απαράμιλλου κάλλους φυσικό περιβάλλον της είναι ο τόπος πολλών άγριων ζώων και πουλιών. Περισσότερα από 300 είδη πουλιών, εκ των οποίων τα 140 μόνιμοι κάτοικοι. Ανάμεσα τους θα ξεχωρίσετε αργυροπελεκάνους, πελαργούς, αμμοπετρόκλης, πάπιες αλλά και τον μεγαλύτερο πληθυσμό ερωδιών. (Κέντρο Πληροφόρησης Λίμνης Κερκίνης: (+30) 23270 28004, www.kerkini.gr)
Ένας ακόμη παράδεισος, για τους απανταχού birdwatchers αλλά και τα πουλιά που φιλοξενεί, είναι το δέλτα του Έβρου. Εδώ στην ουσία η παρατήρηση αρχίζει με το που φτάσει κανείς στην περιοχή μιας και όλη η έκταση αποτελεί ένα σημαντικό υγροβιότοπο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, που προστατεύεται μάλιστα από τη συνθήκη Ramsar. Πολλά είδη από πάπιες, αμπελουργούς, αλλά και αετούς θα εντοπίσετε με τα κιάλια σας ενώ θα πλέετε στα ήρεμα νερά του δέλτα με την συνοδεία έμπειρων ξεναγών στην περιοχή. (Kέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Έβρου: (+30) 25510 61000, www.evros-delta.gr)
Εκεί κοντά και το Δάσος της Δαδιάς όπου θα δείτε εκτός των άλλων πολλά είδη αρπαχτικών που είναι είτε μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής είτε περαστικοί. Διαλέξτε το σημείο παρατήρησης και δείτε μέσα από το φακό σας από καρτάλια, όπως λένε οι ντόπιοι τους γύπες, και αετούς μέχρι δρυοκολάπτες και πολύχρωμους μελισσοφάγους!
Βέβαια οι επιλογές περιλαμβάνουν και την νησιώτικη χώρα, αφού εκτός από τον κοινό γλάρο δεν είναι λίγα τα νησιά που φιλοξενούν πολλά ακόμη είδη πουλιών κάποιες φορές και υπό εξαφάνιση.
Ένα από τα πιο ιδανικά νησιά για birdwatching είναι για παράδειγμα η Λήμνος, όπου η φύση ανενόχλητη από απότομες επεμβάσεις χαίρεται την ησυχία της αλλά και τη ζωντάνια της. Συχνά θα δείτε πέρδικες στους χωμάτινους δρόμους του νησιού ενώ φοινικόπτερα, τσικνιάδες και άλλα μεταναστευτικά θα συναντήσετε στις παράκτιες λίμνες, Χορταρό και Αλυκή.
Ο κατάλογος είναι μακρύς και μπορεί να συμπεριλάβει πολλές πολλές ακόμα περιοχές, εκβολές ποταμών, λίμνες, δάση. Οπότε, όπου βρεθείτε για την επόμενη εξόρμηση σας στην φύση αφιερώστε κάποια ώρα για την παρατήρηση των φτερωτών συγκατοίκων μας στον πλανήτη και θαυμάστε την εκδήλωση της ζωής με αυτόν τον τόσο ξεχωριστό τρόπο.
Ωστόσο έχετε κατά νου, ότι η επίσκεψη στους υγροτόπους κατά την περίοδο της μετανάστευσης απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς τα μεταναστευτικά πουλιά έχουν διανύσει μεγάλες αποστάσεις και έχουν περιορισμένα αποθέματα ενέργειας, ζωτικής σημασίας γι’ αυτά. Αποφύγετε να ενοχλείτε τα πουλιά και στην περίπτωση που συναντήσετε κάποιο εξαντλημένο που χρίζει βοήθειας επικοινωνήστε με ένα από τα Κέντρα Περίθαλψης της Ορνιθολογικής Εταιρίας.
Αλκυώνη, Σύλλογος Περίθαλψης & Προστασίας Άγριων Ζώων στην Πάρο: (+30) 6944741616
Άνιμα, Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής: (+30) 69726646 75
ΕΚΠΑΖ, Ελλ. Κέντρο Περίθ. Άγριων Ζώων στην Αίγινα: (+30) 6973318845,
Ορνιθολογική, Γραφείο Αθήνας: (+30) 210 8228704, 8227937
- Άρθρα/
- Δραστηριότητες/