Η Πάτρα, πρωτεύουσα του νομού Αχαΐας και μεγαλύτερη πόλη της Πελοποννήσου είναι μια πόλη γεμάτη ομορφιά, με μια προσωπική γοητεία που την ξεχωρίζει ανάμεσα στις άλλες. Εξαιτίας του λιμανιού της έχει μετατραπεί στο σημαντικότερο εμπορικό, οικονομικό και τουριστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Είναι χτισμένη στα πόδια του Παναχαϊκού, ενώ κεντρική είναι και η θέση της πόλης σε σχέση με τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, κάνοντας την πρόσβαση εύκολη και άμεση. Δελφοί, Ολυμπία, Μυκήνες, Επίδαυρος .
Η Πάτρα έχει να μας παρουσιάσει ένα πλούσιο παρελθόν. Σ΄ αυτή την πόλη δημιουργήθηκε η πρώτη Αχαϊκή Συμπολιτεία, εδώ έδρασε και μαρτύρησε ο Απόστολος Ανδρέας. Αυτή η πόλη καταστράφηκε ολοκληρωτικά το 1821 και κατάφερε να αναγεννηθεί χτίζοντας σιγά σιγά το υπόβαθρο για τη μετέπειτα βιομηχανική εξέλιξη της.
Με τόσους κατακτητές ( Ρωμαίοι, Φράγκοι, Ενετοί, Τούρκοι ) να αφήνουν το στίγμα τους στην πόλη, η Πάτρα αποτελεί ένα συνονθύλευμα πολιτισμών. Το ιστορικό κέντρο ξεπετιέται ανάμεσα στο παρόν, δίνοντας στους κατοίκους της Πάτρας την ευκαιρία να ζουν χέρι χέρι με την παλιά γαλήνη και μεγαλοπρέπεια της πόλης. Το Ρωμαϊκό Ωδείο, σαν το μικρό Ηρώδειο, φιλοξενεί ακόμα και σήμερα φεστιβάλ,ενώ το ενετικό κάστρο στην κορυφή της πόλης που άλλοτε προφύλασσε την πόλη από τους εχθρούς της τώρα προσφέρεται για ενατένιση πάνω από την πόλη. Τα χρόνια της τουρκικής κυριαρχίας, νεοκλασικά κτίρια προξένων και εμπόρων του εξωτερικού χτίστηκαν ως δείγμα της εμπορικής άνθισης της Πάτρας, κτίρια που στέκουν ως σήμερα στο κέντρο της πόλης αναπαλαιωμένα. Ενώ το χαμάμ με τις μαρμάρινες γούρνες τα χαμηλά πορτάκια και τους πέτρινους τοίχους προσφέρει μέχρι και σήμερα στιγμές χαλάρωσης.
Ως γνήσιοι περιηγητές θα πρέπει να γνωρίζεται πως για να ανακαλύψετε αυτό που πραγματικά ζητάτε από μια πόλη δεν έχετε παρά να ξεκινήσετε το περπάτημα. Πώς αλλιώς θα αγαπηθεί μια πόλη αν δε περπατηθεί σοκάκι, σοκάκι!
Ξεκινήστε το ταξίδι σας στους δρόμους από την παραλιακή οδό. Δείτε από κοντά τα νερά του Πατραϊκού, το νέο σύγχρονο λιμάνι της πόλης με γραμμές προς την Ιταλία και τα νησιά του Ιονίου. Προσκυνήστε στον μεγαλόπρεπο ναό του Αγίου Ανδρέα και μετά κατευθυνθείτε προς την ιχθυόσκαλα, εκεί που παλιά υπήρχε το αρχαίο λιμάνι. Στην παραλιακή οδό, την Ακτή Δυμαίων όπως ονομάζεται υπάρχει πληθώρα κτιρίων, από την εποχή που η Πάτρα βρισκόταν σε πλήρη βιομηχανική άνθιση. Η χαρτοποιία Λαδόπουλου, εργοστάσια σταφίδας, η Πειραϊκή Πατραϊκή, το Πτωχοκομείο, τα Παλαιά Σφαγεία κ.α. Από την άλλη μεριά της Πάτρας βρίσκεται η μαρίνα, με σκάφη μικρά και μεγάλα, αραγμένα, και ένας όμορφος πεζόδρομος για ευχάριστες περατζάδες δίπλα στη θάλασσα.
Στο κέντρο της πόλης συγκεντρώνονται εμπορικά μαγαζιά, διάφοροι χώροι διασκέδασης, μουσεία, πεζόδρομοι, πλατείες και τα βασικότερα αξιοθέατα της πόλης. Κεντρικότερη πλατεία, η Βασιλέως Γεωργίου Α΄ πλαισιωμένη από νεοκλασικά κτίσματα, το δημοτικό θέατρο Απόλλων και μουσεία. Η πλατεία Γεωργίου είναι και το πιο συνηθισμένο σημείο συναντήσεων. Οι γνωστότεροι πεζόδρομοι στην Πάτρα που σφύζουν από ζωή είναι η Ρήγα Φεραίου, η Γεροκοστοπούλου, η Ραδινού και η Αγίου Νικολάου τέλος της οποίας είναι πολυάριθμα σκαλιά που οδηγούν στην εντυπωσιακότερη μεριά της Πάτρας, την Άνω Πόλη.
Εκεί θα συναντήσετε τα απομεινάρια της Ρωμαϊκής και Ενετικής και τουρκικής κυριαρχίας με το Αρχαίο Ωδείο να πρωτοστατεί, το κάστρο, το χαμάμ, ο Ναός του Παντοκράτορα, το παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο κ.α.
Το μπαλκόνι της Πάτρας είναι η πλατεία των Ψηλών Αλωνιών, καθώς μπροστά της ανοίγεται μια απίστευτη θέα σε ένα μεγάλο μέρος της πόλης.
Η Πάτρα λοιπόν δεν έχει να επιδείξει μόνο πλούσιο παρελθόν, αλλά συγχρόνως είναι μια πόλη γεμάτη ζωντάνια, μια φοιτητούπολη, μια καρναβαλούπολη έτοιμη να μας ψυχαγωγήσει μέχρι τελικής πτώσης στο διάσημο σε όλους πατρινό καρναβάλι, φιλόξενη, νοσταλγική έτοιμη να παραδοθεί σ΄ αυτούς που πραγματικά την αγαπούν.