Ύδατα της Στυγός: Ένας από τους πιο γνωστούς μύθους της Αχαΐας συνδέεται με το Χελμό και τα Ύδατα της Στυγός. Λεγόταν πως τα νερά της πηγής πήγαζαν από ποταμό που κυλούσε στον Κάτω Κόσμο. Σ΄ αυτά τα νερά η Θέτιδα βούτηξε τον γιό της Αχιλλέα και τον έκανε αθάνατο και εκεί έδωσαν όρκο οι θεοί του Ολύμπου κατά την Τιτανομαχία. Σ’ αυτά τα νερά έδιναν όρκους θνητοί και αθάνατοι, όρκοι ιεροί με τιμωρία βαριά για όποιον τους καταπατούσε. Νερά θανατηφόρα κατά τον Παυσανία.
Άθλοι του Ηρακλή: Ένας από τους δώδεκα άθλους του Ηρακλή σχετίζεται με την Αχαΐα. Ο Ευρυσθέας ζήτησε από τον Ηρακλή να παγιδεύσει τον αγριόχοιρο που ζούσε στον Ερύμανθο και κατέστρεφε τα σπαρτά των γεωργών, πεπεισμένος πως δε θα τα κατάφερνε. Παρόλη την αγριότητα του ζώου όμως, ο Ηρακλής κατάφερε να το αιχμαλωτίσει και γλίτωσε τους κατοίκους του νησιού από τη συμφορά.
Στους μύθους που σχετίζονται με τον Ηρακλή περιλαμβάνεται και το εντυπωσιακό κλήμα του Παυσανία που σχετίζεται με την Κερυνίτιδα Έλαφο. Στα μπερδεμένα κλαδιά του κλήματος λέγεται πως πιάστηκαν το κέρατα του ελαφιού από το Κερύνειο Όρος και έτσι ο Ηρακλής κατάφερε να το πιάσει και να ολοκληρώσει μ΄ αυτόν τον τρόπο έναν από τους άθλους του.
Μύθοι σχετικά με τον Λάδωνα: Ξεχωριστή θέση στη μυθολογία έχει και ο Λάδωνας ποταμός. Ο έρωτας βασικό στοιχείο των μύθων αυτών. Εκεί ο Λεύκιππος ντυμένος γυναίκα παρακολουθούσε την αγαπημένη του νύμφη Δάφνη. Στο Λάδωνα η Δάφνη μεταμορφώθηκε στο γνωστό σε όλους φυτό δάφνη για να γλιτώσει από τις ερωτικές ορέξεις του Απόλλωνα. Η Αφροδίτη συναντούσε τον εραστή της Άρη και ο Πάνας τριγυρνούσε σ΄ αυτά τα μέρη.
Διόνυσος: Η Αχαΐα είναι μια περιοχή στενά συνδεδεμένη με το θεό Διόνυσο. Ο συγκεκριμένος μύθος συνδέει το θεό με την αρχαία πόλη της Αιγείρας. Κάθε χρόνο, σε γιορτή προς τιμήν του θεού, ένα αμπέλι φύτρωνε και μέσα σε 24 ώρες το αμπέλι έβγαζε καρπό και ήταν έτοιμο για τρύγο. Μάλιστα λέγεται ότι το κρασί που κατανάλωναν εκείνη τη μέρα ήταν από το συγκεκριμένο αμπέλι, την Εφήμερη Άμπελο.