Στις 15 Αυγούστου, η εκκλησία γιορτάζει μεν την κοίμηση της Θεοτόκου σε όλη την Ελλάδα όμως το γεγονός συνοδεύεται από γιορτές και πανηγύρια.
Όπου κι αν βρίσκεστε τον Δεκαπενταύγουστο θα υπάρχει σίγουρα εκεί κοντά κάποια εκκλησία ή μοναστήρι αφιερωμένο στην Παναγία και την ημέρα αυτή θα έχει την τιμητική του.
Διαλέξαμε 10 πανηγύρια που έχουν και την χάρη και το όνομα!
-
Ικαρία Λαγκάδα, ο τόπος συνάντησης των απανταχού πανηγυριστών. Στην Ικαρία, βασίλισσα των πανηγυριών, γίνονται πραγματικά πολλά πανηγύρια κάθε χρόνο, η Λαγκάδα όμως έχει ξεχωριστή θέση. Ίσως γιατί εδώ ο Διόνυσος φαίνεται πιο καθαρά ανάμεσα στη σκόνη που σηκώνεται από τα χιλιάδες πόδια που σέρνουν τον Ικαριώτη.
- Το Κάτω Κουφονήσι είναι σχεδόν ακατοίκητο και το ότι γίνεται εκεί μια τόσο μεγάλη γιορτή αποτελεί από μόνο του γεγονός. Θα πάτε με καϊκάκι από το Άνω Κουφονήσι. Μετά τη λειτουργία θα φάτε φρέσκα τηγανιτά ψαράκια και θα επιστρέψετε στο Άνω Κουφονήσι με το καΐκι σας να συναγωνίζεται τα υπόλοιπα για το πιο θα φτάσει πρώτο, για να πιαστείτε σε κυκλικό χορό. Πανηγύρι με άρωμα Κυκλάδων.
- Αμοργός. Το γνωστό μοναστήρι του νησιού είναι η Παναγία η Χοζοβιώτισσα όμως το πανηγύρι για τη χάρη της γίνεται στις 21 Νοεμβρίου. Ωστόσο το γιορτινό νησί των Κυκλάδων τιμά την μέρα στην Παναγιά την Επανοχωριανή στη Λαγκάδα, με άφθονο φημισμένο πατατάτο και ψημένη ρακί.
- Σαντορίνη. Ναι, το νησί είναι υπερβολικά γεμάτο κόσμο τέτοια εποχή αλλά το πανηγύρι του το έχει και είναι και πολύ καλό. Κατευθυνθείτε προς την Παναγία στο Ακρωτήρι, την παραμονή 14 Αυγούστου, μεθύστε με σαντορινιό κρασί και χορέψτε μέχρι πρωίας.
- Στη Νίσυρο οι εορτασμοί έχουν ήδη ξεκινήσει από τις 6 Αυγούστου, την ημέρα του Σωτήρος. Μαυροντυμένες γυναίκες, οι εννιαμερίτισσες, νηστεύουν, προσεύχονται, φτιάχνουν τα κόλλυβα που θα προσφερθούν μετά τη λειτουργία και ετοιμάζουν το μοναστήρι της Παναγίας της Σπυλιανής. Ανήμερα της γιορτής όμως ο εορτασμός κορυφώνεται και η νηστεία δίνει τη θέση της στην οινοποσία ενώ ο μπάλος ακούγεται σε όλο το νησί.
-
Κάρπαθος, γνωστή για τα ιδιαίτερα πανηγύρια της, δεν μπορεί παρά να γιορτάζει και αυτή την μέρα. Στην Παναγία στην Όλυμπο κορίτσια και γυναίκες όλων των ηλικιών με τις πολύχρωμες και φανταχτερές τοπικές φορεσιές τους κατακλύζουν το προαύλιο της εκκλησίας όπου ακολουθεί φαγητό και χορός με τη συνοδεία παραδοσιακής λύρας, λαούτου και τσαμπούνας. Στις Μενέτες τώρα, το ακριτικό χωριό της Κάτω Καρπάθου, ο εορτασμός είναι τριήμερος και συμμετέχουν χιλιάδες προσκυνητών.
- Αστυπάλαια. Το πανηγύρι της Παναγίας της Πορταΐτισσας προσφέρει μια γκουρμέ εκδοχή πανηγυριού. Οι εορτασμοί θα ξεκινήσουν το προηγούμενο βράδυ ενώ ανήμερα μετά τη λειτουργία ετοιμάζεται το τραπέζι της αγάπης με “αρνί λαμπριανό” δηλαδή γεμιστό κατά την τοπική συνταγή. Ακολουθούν φυσικά χοροί σε νησιώτικους ρυθμούς.
-
Πάρος. Αφού δεν συμπεριλάβαμε την Παναγία της Τήνου ας αναφέρουμε την άλλη διάσημη Παναγία των Κυκλάδων, την Εκατονταπυλιανή της Πάρου. Περιφορά της εικόνας στα στενάκια της Παροικιάς, δεκάδες βαρκούλες που ανοίγονται στο λιμάνι και εκτοξεύουν πυροτεχνήματα ενώ ακολουθεί κλασικό νησιώτικο γλέντι. Μεζέδες, σούμα, χορός.
-
Ιθάκη. Για να βάλουμε και το Ιόνιο στο χορό, το πανηγύρι στον Πλατειθριά θεωρείται το καλύτερο του Ιονίου. “Μενεξέδες και λουλούδια και θαλασσινά πουλιά”...θα το ακούσετε πολλάκις όπως επίσης θα χαρείτε με το ταίρι σας τα ατελείωτα βαλσάκια.
- Σιάτιστα. Πομπή με στολισμένα άλογα μέχρι το μοναστήρι της Παναγίας στο Μικρόκαστρο, φαγητό και χορός υπό των ήχο των χάλκινων για δύο μερόνυχτα. Μα και βέβαια γιορτάζει και η ηπειρωτική Ελλάδα τον Δεκαπενταύγουστο!