Όπως κάθε χρόνο από το 1977 που καθιερώθηκε η Διεθνής Ημέρα Μουσείων έτσι και φέτος η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για το 2015 το ICOM, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων, έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές», επιθυμώντας να επισημάνει τη δυνατότητα που έχουν τα μουσεία να προτείνουν και να προβάλλουν πρότυπα για μια κοινωνία λιγότερο καταναλωτική, πιο ανοικτή σε συνεργασίες, με σεβασμό στα οικοσυστήματα: μια κοινωνία με προοπτικές.
Τιμώμενο από το Ελληνικό Τμήμα του ICOM μουσείο για φέτος είναι το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στο Γκάζι (Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων) , όπου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις από 15 έως 24 Μαΐου.
Μουσείο της Ακρόπολης
Το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων το Σάββατο 16 Μαΐου και τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, την Δευτέρα 18 Μαϊου, με το εξής πρόγραμμα:
Σάββατο 16 Μαΐου 2015
- «Αστρικές θεότητες: απεικονίσεις, πεποιθήσεις, λατρείες»: Οι αρχαιολόγοι-φροντιστές του Μουσείου θα προσφέρουν στο κοινό την βραδινή θεματική παρουσίαση «Αστρικές θεότητες: απεικονίσεις, πεποιθήσεις, λατρείες». Ώρες παρουσιάσεων: στα ελληνικά 8:30 μ.μ. και 10:30 μ.μ. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (αριθμός συμμετεχόντων ανά παρουσίαση: 35 άτομα). Οι εγγραφές γίνονται στο Γραφείο Πληροφοριών από τις 8 το βράδυ και μετά. Διάρκεια: περίπου 50 λεπτά.
- Ευρωπαϊκά τραγούδια με μουσική τζαζ: Το Μουσείο θα φιλοξενήσει στον προαύλιο χώρο του στις 9 μ.μ. το Κουιντέτο Δημήτρη Βασιλάκη που θα ερμηνεύσει τραγούδια από διάφορα μέρη της Ευρώπης, με άρωμα τζαζ, swing, latin, blues, fado, r&b, cool, με την εκφραστική φωνή της νέας τραγουδίστριας και συνθέτριας, Σάσας Παπαλάμπρου. Την ημέρα αυτή το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα (ελεύθερη είσοδος από τις 8 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα).
- «Ο κόρακας και άλλα φτερωτά»: Οι αρχαιολόγοι-φροντιστές του Μουσείου θα προσφέρουν στο κοινό την θεματική παρουσίαση για ενήλικες «Ο κόρακας και άλλα φτερωτά». Ώρες παρουσιάσεων: στα ελληνικά 10:30 π.μ., 12:30 μ.μ. και 6:30 μ.μ. και στα αγγλικά 3 μ.μ. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (αριθμός συμμετεχόντων ανά παρουσίαση: 35 άτομα). Οι εγγραφές γίνονται στο Γραφείο Πληροφοριών από τις 8 το πρωί και μετά. Διάρκεια: περίπου 50 λεπτά.
- «Φτερά και πούπουλα» (για παιδιά έως 12 ετών): Παιδιά μέχρι 12 ετών, ανεξάρτητα ή σε σχολικές ή άλλες ομάδες, έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν καλύτερα το αγαπημένο τους φτερωτό πλάσμα, όπως τον κόρακα, την κουκουβάγια, τον αετό, αλλά και τη σφίγγα, τη σειρήνα, τον Ερμή. Θα βρουν τους αρχαιολόγους-φροντιστές ανάμεσα στα αγάλματα του πρώτου ορόφου του Μουσείου και θα ακούσουν γι’ αυτά μύθους και όμορφες ιστορίες από την αρχαιότητα. Στη συνέχεια θα αναζητήσουν στις αίθουσες του Μουσείου πετούμενα με οδηγό τη δική τους δημιουργία. Oι αρχαιολόγοι-φροντιστές θα περιμένουν τα παιδιά από τις 8 π.μ. μέχρι τις 8 μ.μ. σε σταθερό σημείο στην αίθουσα των Αρχαϊκών Γλυπτών, όπου υπάρχει σχετική σήμανση. Για τη δράση θα χρησιμοποιηθούν ήχοι, εικονογραφικές και γραπτές πηγές σε ηλεκτρονικά μέσα, καθώς και υλικά για δημιουργία.
Αναμνηστικό μετάλλιο με θέμα τον κόρακα: Για να τιμήσει την φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Μουσείο Ακρόπολης θα κυκλοφορήσει αναμνηστικά μετάλλια τα οποία έκοψε το Εθνικό Νομισματοκοπείο, με θέμα τον κόρακα.
Οι αρχαίοι θαύμαζαν την υψηλή νοημοσύνη του κόρακα που ήξερε να καθοδηγεί τους οδοιπόρους σε έρημους τόπους, να προαναγγέλλει το μέλλον με διαφοροποίηση του τόνου της φωνής του και του πετάγματός του και να προαναγγέλλει με το κράξιμό του τη βροχή και τον άνεμο.
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με τις παρακάτω εκδηλώσεις:
Κυριακή 17 Μαΐου
- Αφηγήσεις παραμυθιών με τίτλο «Παραμύθια με τις Παραμυθοκόρες για ξόρκια, φυλαχτά και μαγικά με αφορμή την έκθεση Ίασις. Υγεία, Νόσος, Θεραπεία από τον Όμηρο στον Γαληνό». Οι αφηγήσεις θα παρουσιάζονται ταυτόχρονα και στη νοηματική γλώσσα από το Ελληνικό Ινστιτούτο Νοηματικής Γλώσσας «Γέφυρες Επικοινωνίας», ώστε να μπορούν να τις παρακολουθήσουν και παιδιά με προβλήματα ακοής.
- Σύντομα εκπαιδευτικά εργαστήρια με θέμα: «Τα 4 στοιχεία της φύσης».Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο 210.7294220 από Δευτέρα 11 Μαΐου.
- Ελεύθερη είσοδος σε όλες τις εκθέσεις του Μουσείου από τις 10:00 έως τις 21:00 (μόνιμες συλλογές και έκθεση «Ίασις. Υγεία, Νόσος, Θεραπεία από τον Όμηρο στον Γαληνό»).
Περισσότερες πληροφορίες στο 210.7239438
Δημόσια Συζήτηση: «Παρόν και μέλλον των αρχαιολογικών μουσείων» στο πλαίσιο του κύκλου δημόσιων συζητήσεων και διαλέξεων με θέμα «Κοινωνία και παρελθόν: προσλήψεις της αρχαιότητας στη σύγχρονη Ελλάδα» που διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το Ιρλανδικό Ινστιτούτο Ελληνικών Σπουδών.
Ομιλητές: Άγγελος Δεληβορριάς, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, τέως διευθυντής Μουσείου Μπενάκη, Αναστασία Τούρτα, επίτιμη διευθύντρια Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, διευθύντρια Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, Νίκος Σταμπολίδης, καθηγητής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
Συντονίστρια: Δέσποινα Καταπότη, επίκουρη καθηγήτρια Θεωρίας Πολιτισμού και Ψηφιακού Πολιτισμού Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Oι διευθυντές τριών σημαντικών μουσείων της χώρας συζητούν για το ρόλο των αρχαιολογικών μουσείων σήμερα, τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και τις προοπτικές που ανοίγονται στο μέλλον.
Ώρα: 19:00.
Είσοδος ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις
Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου
Το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου γιορτάζει και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων.
Σας προσκαλούμε τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2015 από τις 10 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ για ξεναγήσεις με ελεύθερη είσοδο στη μοναδική συλλογή των ανοιχτηριών φιαλών κρασιού, στα εργαλεία αμπελοοινικής τέχνης, αλλά και στη νέα ενότητα σκευών κατανάλωσης κρασιού από την αρχαιότητα.
Η μέρα θα κλείσει με το νέο έργο σε πρώτη εκτέλεση του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή με τίτλο Συμπόσιον. Το Συμπόσιον είναι ένας κύκλος τραγουδιών με θέμα το κρασί και τον έρωτα μέσα από διαφορετικές εποχές της ελληνικής ποίησης, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Για πρώτη φορά προστίθεται στην ελληνική μουσική εργογραφία ένα έργο με τραγούδια αποκλειστικά για το κρασί και τις ανθρώπινες ηδονές, έτσι όπως εκφράστηκαν μέσα από την εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας στην αδιάκοπη πορεία της στους αιώνες.
Ερμηνεύει ο Θοδωρής Βουτσικάκης. Συμμετέχει η Μέλα Γεροφώτη. Στο πιάνο ο συνθέτης.
Έναρξη: 20.00
Είσοδος ελεύθερη
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των Μουσεία σε όλη την Ελλάδα μπορείτε να το δείτε εδώ.