Το φαγητό αποτελεί έναν από τους βασικότερους αλλά και ομορφότερους τρόπους γνωριμίας σε βάθος ενός τόπου. Πιστεύουμε πως δεν χρειάζεται να δημιουργήσουμε από την αρχή κανένα τουριστικό προϊόν. Ο γαστρονομικός μας πολιτισμός υπάρχει παντού, στη θάλασσά και στη γη μας, στα κατώγια, στα κελάρια, στα σπίτια μας αλλά και στους θησαυρούς που κρατάνε στα χέρια τους και στην ψυχή τους οι άνθρωποι του τόπου αυτού. Η εξωστρέφεια αυτού του πολιτιστικού μας στοιχείου αφορά όλους, από το μικρότερο καφενείο μέχρι το μεγαλύτερο εστιατόριο. Πρέπει όμως να
διαχειρίζεται με σεβασμό και αγάπη. Πρέπει να πιστέψουμε πραγματικά στην αξία του για να μπορέσουμε να τον προβάλουμε σωστά.
Με αυτή την φιλοσοφία το 2015 δημιουργήσαν το FOOD PATHS.
Μια δράση που είναι μόλις ενός έτους, αλλά που ονειρεύονται ότι θα συνεχίσει και με αργά, άλλα σταθερά βήματα θα μεγαλώνει και θα εμπλουτίζεται. Ο τόπος τους έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να θεωρηθεί γαστρονομικός προορισμός, είτε σαν νησί από μόνο του, είτε στα πλαίσια μιας ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής (Κυκλάδες, Αιγαίο).
Η φιλοσοφία του εγχειρήματος δεν είναι μόνο η προβολή, είναι πάνω από όλα η συνεργασία, αλλά και η προσπάθεια να καταλάβουν και να διαχειριστούν τον τομέα γαστρονομία. Πιστεύουν πως μέσα από δουλειά και συνεχή εγρήγορση, με αργά και σίγουρα βήματα, νιώθοντας περήφανοι για το θησαυρό που κρατούν, θα δώσουν πραγματικά μια άλλη διάστασή στον τόπο αυτό.
Έτσι το Tinos Foodpaths συνεχίζεται και το 2016!
Πιστό στον εκπαιδευτικό του χαραχτήρα οργανώνει ανοιχτά εργαστήρια για τα παστά και τα αλλαντικά, την κονσερβοποίηση (αλείμματα, γλυκά, μαρμελάδες), το street food και το coctail.
Οργανώνει ημερίδα-συζήτηση για την ανάπτυξη συνεργιών αλλά και για την προώθηση των τοπικά παραγόμενων προϊόντων.
Προσπαθεί να παντρέψει την καινοτομία με την παράδοση βάζοντας τις νοικοκυρές δίπλα σε διακεκριμένους σεφ.
Καλεσμένοι για φέτος θα είναι άνθρωποι από όλους τους χώρους της γαστρονομίας, έτοιμοι να μοιραστούν μαζί μας τις εμπειρίες τους, αλλά και να εμπνευστούν από την Τήνο και τους ανθρώπους της
Ένα διήμερο γεμάτο γευστικές εμπειρίες κι εκπλήξεις.
Πρόγραμμα
Τετάρτη 13/04
10:00πμ ''Μεταποίηση τοπικών παραγόμενων προϊόντων και καινοτομία''
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Κουρσάρος-Ξέμπαρκο-Φραγκίσκες- Μεσκλιές
Εισηγήτρια: Γιάννα Μπαλαφούτη
12:00 ''Εξελίσσοντας την παραδοσιακή αλλαντοποιία''
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Lecaffe- Piazza-Σκούνα-Επίλεκτο
Εισηγητής: Γρηγόρης Χέλμης
14:00 Πλατεία Αγ. Γεωργίου
''Τα γλυκά του τόπου μας'' (Παρουσίαση)
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Πλατεία Αγ. Γεωργίου
Εισηγητές: Οι ζαχαροπλάστες της Τήνου
16:00 “Street food βασισμένο σε τοπικά προϊόντα”
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Μεταξύ μας-Παλιά Παλλάδα-Νούφαρα-Συκουτρής-Αίθριο
Εισηγητές: Βασίλης Αλβανίδης- Κωνσταντίνος Σιωπίδης
18:00 “Cocktail”
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Καφετέριες περιοχής Παλλάδας
Εισηγητής: Μιχάλης Μένεγος
Πέμπτη 14/04
10:00 “Η παράδοση συναντά την καινοτομία”
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Salvas
Σεσκουλοπιτάκια (Νικολέττα Φωσκόλου- Ελένη Σαβιολάκη)
Αρνί Φρικασέ (Ελένη Παλαμάρη-Γιάννης Γαβαλάς)
Λαχανοντολμάδες (Σοφία Ψάλτη-Ρένος Αράθυμος)
20:00 Ημερίδα- συζήτηση: ''Ανάπτυξη συνεργιών και προώθηση των τοπικών
προϊόντων''
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Ι.ΤΗ.Π.
Νικολέτα Μακρυωνίτου
Αντζελίνα Καλογεροπούλου
Ειρήνη Σάσσου
Δημήτρης Ρουσουνέλος
Γιώργος Πίττας
Γιώργος Χατζηγιαννάκης
Περισσότερες πληροφορίες.
- Άρθρα/
- Εορτές & Φεστιβάλ/