Όπως κάθε χώρος, έτσι και οι Φίλιπποι περιβάλλονταν από τα ισχυρά τείχη. Η ακρόπολη, το σημερινό φρούριο, είναι εκείνο το κτίσμα που αντικρίζει ο επισκέπτης καταφθάνοντας στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, της πόλης που ίδρυσε ο Φίλιππος Β΄ το 359 π.Χ. και η οποία διατηρήθηκε έως το 14ο αιώνα.
Σε ένα πρώτο επίπεδο, στην πλαγιά της ακρόπολης, συναντά ο επισκέπτης τα Ιερά των Βράχων, στους οποίους απεικονίζονται ποικίλες θεότητες της εποχής. Οι θεότητες αυτές προέρχονται από διαφορετικά μέρη, καλύπτοντας τη ρωμαϊκή θρησκεία, την περιοχή της Ανατολής, την Αίγυπτο, το ελληνικό πάνθεον και την τοπική Θράκη. Σε πολλούς βράχους εντοπίζεται ο σταυρός ως σύμβολο του χριστιανισμού. Παρόμοιες παραστάσεις, που ανάγονται όμως στα προϊστορικά χρόνια, συναντώνται και στην περιοχή των σημερινών Φιλίππων. Οι σπουδαίες βραχογραφίες απεικονίζουν απλές σκηνές της καθημερινότητας του προϊστορικού ανθρώπου, ζώα, όπλα και πολεμικές παραστάσεις ανάλογες με αυτές που κοσμούν τα διάφορα σπήλαια.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο, ο επισκέπτης περνά στα ερείπια της Βασιλικής Α΄, μιας παλαιοχριστιανικής εκκλησίας που αποδεικνύει την επέλαση της νέας θρησκείας, η οποία δεν άργησε να εδραιωθεί στην περιοχή. Στην αυλή της Βασιλικής σώζονται οι βάσεις του Ρωμαϊκού Ηρώου, ενώ ανατολικά της αυλής διακρίνεται ένα παρεκκλήσι με επιμελημένη κατασκευή. Μια βρύση Κορινθιακού και Ιωνικού Ρυθμού κυριαρχεί στα δυτικά του αίθριου, ενώ οι κόγχες κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Ο νάρθηκας αποτελείται από το Γυναικωνίτη και το Βαπτιστήρι. Οι κίονες και η αψίδα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Βασιλικής. Ο ναός χωρίζεται, όπως φαίνεται, σε τρία κλίτη από δύο σειρές εντυπωσιακών κιόνων.
Νοτιοδυτικά του αίθριου της Βασιλικής Α΄ έχει χτιστεί η αποκαλούμενη «Φυλακή του Αποστόλου Παύλου», ένας μικρός χώρος σα ρωμαϊκό παρεκκλήσι, όπου είχε φυλακιστεί ο Απόστολος στην προσπάθειά του να διαδώσει τη χριστιανική πίστη. Εντός της φυλακής υπήρχαν παραστάσεις από τη ζωή και το έργο του Χριστού καθώς επίσης και τοιχογραφίες από τα βασανιστήρια του Αποστόλου. Στις μέρες μας σώζονται κάποιες τοιχογραφίες που αποτυπώνουν το Θεάνθρωπο ανάμεσα σε δύο αγγέλους ή αγίους. Ο Απόστολος Παύλος κατέφθασε στην αρχαία Νεάπολη (σημερινή Καβάλα) το 49 μ.Χ., έπειτα από όραμα που είδε και τον παρακίνησε να έρθει και να μεταδώσει τη διδασκαλία του Χριστού στην ευρύτερη περιοχή. Από την Καβάλα πέρασε στους Φιλίππους μέσω της αρχαίας Εγνατίας Οδού και ξεκίνησε το ιεραποστολικό του έργο, το οποίο είχε αποτέλεσμα τη βάφτιση της πρώτης ευρωπαίας χριστιανής στο Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας και την ανέγερση της πρώτης χριστιανικής εκκλησίας στην Ευρώπη, της εκκλησίας των Φιλίππων.
Περνώντας το δρόμο κάτω από τη Φυλακή, ο επισκέπτης καταφθάνει απέναντι, όπου και συναντά τη λεγόμενη Ρωμαϊκή Αγορά (Forum) και τα απομεινάρια ενός βήματος, από όπου οι ρήτορες ξεφώνιζαν τους δημόσιους λόγους τους. Στα πλαϊνά του βήματος υπάρχουν τμήματα κάποιων ναών ή μνημείων καθώς επίσης και μία βρύση. Στη βορειοανατολική πλευρά της αυλής, διακρίνεται ένας ναός που χτίστηκε προς τιμήν του Αυτοκράτορα, ενώ στη νοτιοανατολική υπάρχει η Βιβλιοθήκη. Τα καταστήματα δέσποζαν στο νότιο τμήμα της Αγοράς, ενώ στο δυτικό υπήρχαν διάφοροι χώροι, όπως το Βουλευτήριο, το δικαστήριο και το κτίσμα, όπου κρατούνταν τα κρατικά αρχεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις μέρες μας διατηρείται το άγαλμα της θεοποιημένης Τύχης, καθισμένης σε θρόνο, το οποίο είναι φτιαγμένο από κέρας Αμαλθείας.
Στο νότιο τμήμα της Ρωμαϊκής Αγοράς, δεσπόζει η Βασιλική Β΄, μια εντυπωσιακή εκκλησία με τρούλο, ο οποίος δυστυχώς δε σώζεται. Το κύριο μέρος του ναού χωριζόταν σε τρία κλίτη από κιονοστοιχίες. Μια ημικυκλική αψίδα διατηρείται μέχρι σήμερα. Τα κιονόκρανα και τα άλλα γλυπτά στολίζονται με φύλλα άκανθας, τα οποία παραπέμπουν στη Βυζαντινή αρχιτεκτονική. Η οικοδόμηση της Βασιλικής ανάγεται πιθανότατα στα μέσα του 6ου αιώνα.
Επιπλέον, στο χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς, σώζονται διάφορα άλλα κτίσματα, όπως η Παλαίστρα, η Ρωμαϊκή έπαυλη, το συγκρότημα του Οκταγώνου, ο Μακεδονικός Τάφος- Ηρώο, το Βαπτιστήριο και το Βαλάνειο.
Επιστρέφοντας στο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου των Φιλίππων, ο επισκέπτης συναντά σε κοντινή απόσταση μία ακόμα τρίκλιτη εκκλησία, τη Βασιλική Γ΄, η οποία υιοθετεί σε μεγάλο βαθμό τα αρχιτεκτονικά στοιχεία των άλλων δύο Βασιλικών. Η τρίτη Βασιλική καταστράφηκε από σεισμό τον 7ο μ.Χ. αιώνα.
Φεύγοντας από τον κυρίως αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, ο επισκέπτης είναι σε θέση να περιηγηθεί στο σημερινό κέντρο του χωριού και να θαυμάσει μία πιο πρόσφατη Βασιλική, τα ερείπια της οποίας βρίσκονται έξω από τα τείχη της παλιάς πόλης, δίπλα στην πλατεία των Κρηνίδων. Η extra muros Βασιλική ήρθε κατά τύχη στο φως το 1955 και αποτελεί μία τρίκλιτη κοιμητηριακή εκκλησία, γύρω από την οποία εντοπίστηκαν ταφικά μνημεία στολισμένα με ποικίλες παραστάσεις. Η δημιουργία της ανάγεται στο πρώτο μισό του 4ου αιώνα, ενώ η τελική της καταστροφή αποδίδεται στο μεγάλο σεισμό που συνέβη τον 7ο αιώνα ή στις επιδρομές των Βουλγάρων κατά τον 9ο αιώνα. Σε έναν περιφραγμένο χώρο απέναντι από τη Βασιλική, φυλάσσεται ένα εντυπωσιακό ψηφιδωτό με θέματα από το ζωικό και φυτικό βασίλειο, που όμως δεν το έχουν αφήσει εξ ολοκλήρου ορατό για να μην αλλοιωθεί ή καταστραφεί.
Εν κατακλείδι, η περιήγηση στον Αρχαιολογικό Χώρο των Φιλίππων αποτελεί μία πρωτόγνωρη εμπειρία για τον επισκέπτη, καθώς περιλαμβάνει ερείπια από πολλές διαφορετικές περιόδους (ρωμαϊκή, βυζαντινή, ελληνιστική, παλαιοχριστιανική), τα οποία μας αποκαλύπτουν πλούσια ιστορικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία για την ευρύτερη περιοχή. Ο επισκέπτης είναι σε θέση να αντικρύσει ένα τμήμα των αρχαίων Φιλίππων και να εμβαθύνει στην οργάνωση, τον πολιτισμό και την κοινωνία μιας διαφορετικής εποχής.
Η πρόσβαση στο χώρο πραγματοποιείται με υπεραστικό λεωφορείο από Καβάλα προς Δράμα, με ενδιάμεση στάση στις Κρηνίδες. Αφού κατεβείτε στη στάση, προχωράτε λίγο πιο πέρα και βρίσκεστε έξω από τον Αρχαιολογικό Χώρο των Φιλίππων.
Διαλέξτε τον προορισμό σας από τον χάρτη, την αναζήτηση ή αλφαβητικά
Αγαθονήσι
Αγκίστρι
Αίγινα
Αλόννησος
Αμοργός
Ανάφη
Άνδρος
Αντίπαρος
Αστυπάλαια
Ν. Αιτωλοακαρνανίας
Ν. Αργολίδος
Ν. Αρκαδίας
Ν. Άρτας
Ν. Αττικής
Ν. Αχαΐας
Κάλυμνος
Κάρπαθος
Κάσος
Καστελόριζο
Κέα (Τζια)
Κέρκυρα
Κεφαλονιά
Κίμωλος
Κουφονήσια (Άνω & Κάτω)
Κύθηρα - Αντικύθηρα
Κύθνος
Κως
Ν. Καβάλας
Ν. Καρδίτσας
Ν. Καστοριάς
Ν. Κιλκίς
Ν. Κοζάνης
Ν. Κορινθίας
Ν. Σερρών
Σαμοθράκη
Σάμος
Σαντορίνη (Θήρα)
Σέριφος
Σίκινος
Σίφνος
Σκιάθος
Σκόπελος
Σκύρος
Σπέτσες
Σύμη
Σύρος
Σχοινούσα
Φαράγγια, χιονισμένες βουνοπλαγιές, κολύμπι στο ηλιοβασίλεμα, καλοκαιρινά φεστιβάλ, πανηγύρια...επιλέξτε ενδιαφέροντα και δείτε που μπορείτε να τα απολαύσετε. Οι συνδυασμοί δεν τελειώνουν!