Το Παγγαίο ή αλλιώς χρυσοφόρο όρος, ένα από τα ομορφότερα βουνά της Ελλάδας, βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του Νομού Καβάλας. Έχει μήκος 40 και πλάτος 20 χιλιόμετρα. Οι υψηλότερες κορυφές του είναι το Πιλάφ-Τεπέ (1870 μέτρα) και η Κοζνίτσα, το αποκαλούμενο «Μάτι» στα 1956 μέτρα. Σύμφωνα με τη μυθολογία, το βουνό πήρε το όνομά του από τον Παγγαίο, γιο του Θράκα θεού του πολέμου Άρη και της Κριτοβούλης.
Πρόκειται για ένα μαγευτικό βουνό με πλούσια δάση από οξιές, έλατα, πλατάνια, καστανιές και δρυς. Το νερό αναβλύζει άφθονο από τις πηγές του όρους. Οι όμορφες πλαγιές του, γεμάτες πλαστικότητα και χρωματισμούς, συνθέτουν ένα απίστευτο σύνολο που φυλάει μέσα του την ιστορία μιας ολόκληρης περιόδου. Σε αυτό το βουνό σχηματίστηκαν οι πρώτοι Διονυσιακοί Θίασοι με τους ακόλουθους του Διονύσου να εκστασιάζονται και να επιζητούν την ένωση με το Θεό. Εδώ επινοήθηκαν και οι πιο παλιές απόψεις για την αθανασία της ψυχής. Με το πέρασμα των χρόνων, ο αρχαιοελληνικός Θεός έδωσε τη θέση του στη χριστιανική θρησκεία, καθώς στη βόρεια πλευρά του βουνού, βρίσκεται πλέον η Ιερά Μονή της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας, σε υψόμετρο 600 μέτρων περίπου.
Το Παγγαίο όρος δέχεται αμέτρητους επισκέπτες που έρχονται να θαυμάσουν την ομορφιά του, να βιώσουν την ιερότητα και τη γαλήνη στην Ιερά Μονή και φυσικά να επιδοθούν στις ποικίλες δραστηριότητες που προσφέρονται. Καταρχάς, στην υψηλότερη κορυφή υπάρχει χιονοδρομικό κέντρο για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ, ενώ λίγο πιο χαμηλά, βρίσκεται το Δασικό Χωριό του Παγγαίου, όπου μπορεί κανείς να εξασφαλίσει τη διαμονή του σε δωμάτια και να δοκιμάσει τις υπέροχες γεύσεις των τοπικών εστιατορίων. Στις διάφορες κορυφές του βουνού υπάρχουν και ορειβατικά καταφύγια, όπου μπορεί κανείς να φιλοξενηθεί και να ανακαλύψει την ευρύτερη περιοχή. Και φυσικά, δε θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε τους λάτρεις της ορειβασίας, μιας δραστηριότητας που βρίσκει την απόλυτη έκφρασή της στο Παγγαίο. Στη βορειοανατολική πλευρά του Τρίκορφου υπάρχουν κάθετοι βράχοι και πύργοι με διαφορές ύψους 150-250 μέτρων, που αποτελούν αγαπημένο σημείο των αναρριχητών. Ένα άγνωστο για πολλούς βουνό που κρύβει μέσα στο φυσικό του κάλλος, μύθους και ιστορίες που αξίζει να ανακαλύψει ο επισκέπτης της Καβάλας.
Διαλέξτε τον προορισμό σας από τον χάρτη, την αναζήτηση ή αλφαβητικά
Αγαθονήσι
Αγκίστρι
Αίγινα
Αλόννησος
Αμοργός
Ανάφη
Άνδρος
Αντίπαρος
Αστυπάλαια
Ν. Αιτωλοακαρνανίας
Ν. Αργολίδος
Ν. Αρκαδίας
Ν. Άρτας
Ν. Αττικής
Ν. Αχαΐας
Κάλυμνος
Κάρπαθος
Κάσος
Καστελόριζο
Κέα (Τζια)
Κέρκυρα
Κεφαλονιά
Κίμωλος
Κουφονήσια (Άνω & Κάτω)
Κύθηρα - Αντικύθηρα
Κύθνος
Κως
Ν. Καβάλας
Ν. Καρδίτσας
Ν. Καστοριάς
Ν. Κιλκίς
Ν. Κοζάνης
Ν. Κορινθίας
Ν. Σερρών
Σαμοθράκη
Σάμος
Σαντορίνη (Θήρα)
Σέριφος
Σίκινος
Σίφνος
Σκιάθος
Σκόπελος
Σκύρος
Σπέτσες
Σύμη
Σύρος
Σχοινούσα
Φαράγγια, χιονισμένες βουνοπλαγιές, κολύμπι στο ηλιοβασίλεμα, καλοκαιρινά φεστιβάλ, πανηγύρια...επιλέξτε ενδιαφέροντα και δείτε που μπορείτε να τα απολαύσετε. Οι συνδυασμοί δεν τελειώνουν!