Η Παναγία των Χαλκέων βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στη νοτιοδυτική πλευρά της Αρχαίας Αγοράς, στο ύψος της Εγνατίας οδού. Η ονομασία της προέρχεται από την περιοχή, γνωστή από τα βυζαντινά χρόνια για τα καταστήματα των χαλκουργών. Σύμφωνα με την επιγραφή που βρίσκεται στο υπέρθυρο της εισόδου, η κομψή αυτή εκκλησία κτίστηκε το 1028 από τον πρωτοσπαθάριο Χριστόφορο (αξιωματούχο αυτοκρατορικής αυλής) και τη σύζυγό του Μαρία. Επί Τουρκοκρατίας είχε μετατραπεί σε τζαμί, γνωστό ως «Καζαντζιλάρ τζαμισί» (το τζαμί των χαλκωματάδων). Είναι σταυροειδής εγγεγραμμένος τετρακιόνιος ναός, με έναν κεντρικό και δύο χαμηλότερους τρούλους που σκεπάζουν τα υπερώα του νάρθηκα. Οι αγιογραφίες στο εσωτερικό του είναι έργα του 11ου και του 14ου αιώνα, επηρεασμένα από την τέχνη της Κωνσταντινούπολης. Η Ανάληψη στον τρούλο αντί για Παντοκράτορα αποτελεί ιδιαίτερο γνώρισμα του συγκεκριμένου ναού και οφείλεται πιθανότατα στον ταφικό χαρακτήρα του.
Πρόκειται για μια εκκλησία-στολίδι, γνωστή στο λαό ως “Κόκκινη Εκκλησία”, εξαιτίας του υλικού με το οποίο είναι κατασκευασμένη (κόκκινο τούβλο). Το εντυπωσιακό αυτό κτίσμα συγκαταλέγεται, όπως και πολλά άλλα στη Θεσσαλονίκη, στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Διαλέξτε τον προορισμό σας από τον χάρτη, την αναζήτηση ή αλφαβητικά
Αγαθονήσι
Αγκίστρι
Αίγινα
Αλόννησος
Αμοργός
Ανάφη
Άνδρος
Αντίπαρος
Αστυπάλαια
Ν. Αιτωλοακαρνανίας
Ν. Αργολίδος
Ν. Αρκαδίας
Ν. Άρτας
Ν. Αττικής
Ν. Αχαΐας
Κάλυμνος
Κάρπαθος
Κάσος
Καστελόριζο
Κέα (Τζια)
Κέρκυρα
Κεφαλονιά
Κίμωλος
Κουφονήσια (Άνω & Κάτω)
Κύθηρα - Αντικύθηρα
Κύθνος
Κως
Ν. Καβάλας
Ν. Καρδίτσας
Ν. Καστοριάς
Ν. Κιλκίς
Ν. Κοζάνης
Ν. Κορινθίας
Ν. Σερρών
Σαμοθράκη
Σάμος
Σαντορίνη (Θήρα)
Σέριφος
Σίκινος
Σίφνος
Σκιάθος
Σκόπελος
Σκύρος
Σπέτσες
Σύμη
Σύρος
Σχοινούσα
Φαράγγια, χιονισμένες βουνοπλαγιές, κολύμπι στο ηλιοβασίλεμα, καλοκαιρινά φεστιβάλ, πανηγύρια...επιλέξτε ενδιαφέροντα και δείτε που μπορείτε να τα απολαύσετε. Οι συνδυασμοί δεν τελειώνουν!