Κατηφορίζοντας το Αιγαίο πέλαγος προς τα Δωδεκάνησα, μέσα σε ένα συνονθύλευμα από θυμίσεις από πετρώματα, θάλασσα και λευκά σπίτια, αντικρίζει κανείς ένα γεωφυσικό ανάγλυφο κάθε τι παρά συνηθισμένο. Με καμπυλωτά βουναλάκια που κοιτάζουν αγέρωχα τον ουρανό, και με μια Πολιτεία να χτισμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να διακρίνεται από πολλά ναυτικά μίλια μακριά, το νησάκι που αχνοφαίνεται στον ορίζοντα φως φανάρι δεν είναι συνηθισμένο.
Η Πάτμος είναι τόπος μοναδικός, συγκινητικός, λατρεμένος. Εκεί εξορίστηκε ο Ιωάννης ο Θεολόγος, εκεί και του φανερώθηκε η Αποκάλυψη. Για μια στιγμή δεν ξέρεις αν ο τόπος μαρτυρά την ιστορία, ή αν η ιστορία έχει φτιάξει τον τόπο.
Αναφορές για την Πάτμο βρίσκονται στο Θουκυδίδη, ο οποίος γράφει ότι κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου, ο Αθηναίος στρατηγός Πάχας "κυνήγησε τους Σπαρτιάτες ως την Πάτμο'. Ωστόσο, υπάρχουν ίχνη προϊστορικών οικισμών όπου φαίνεται ότι οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού (3000 π.Χ) ήταν Κάρες (φύλα που ζούσαν στη Μίλητο) και Ίωνες. Τεκμηριώνεται επίσης ιστορικά ότι από τα αρχαία χρόνια, η Πάτμος ήταν τόπος λατρείας Θεών. Σε διάφορα σημεία του νησιού (Πέτρα, Καστέλλι, Λιμάνι Σκάλας) διακρίνονται απομεινάρια ναών λατρείας της Αρτέμιδος, Θεάς του Κυνηγιού, αλλά και του Απόλλωνα, Θεού της Μουσικής.
Στα χρόνια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και κατά την πρώιμη Χριστιανική περίοδο, το νησί φαίνεται να είναι τόπος εξορίας. Κατά την περίοδο που έφτασε και ο Ιωάννης ο Θεολόγος στην Πάτμο, γύρω στο 95μ.Χ, οπότε και χρονολογείται η συγγραφή της Αποκάλυψης, το νησί εξουσιαζόταν από τοπικούς άρχοντες.
Στα Βυζαντινά Χρόνια το νησί παραχωρήθηκε από τον αυτοκράτορα Αλέξιο με Χρυσόβουλο στον Όσιο Χριστόδουλο, ο οποίος και έχτισε στη Χώρα τη Μονή.
Τα νεότερα χρόνια η Πάτμος παίζει κεντρικό ρόλο στον Ελληνικό Διαφωτισμό και φαίνεται να παρουσιάζει εμπορική άνθηση και να σφύζει από ζωή και πολιτιστικά δρώμενα. Η σχετική ανεξαρτησία του νησιού χάρη στη Μονή και πνευματική ενασχόληση των μοναχών επέτρεψε ελευθερία των ιδεών μεγαλύτερη από ότι στα άλλα νησιά του Αιγαίου.
Η Πάτμος είναι από τα πρώτα νησιά από όπου ξεκίνησε η Επανάσταση του 1821. Στη Χώρα έζησαν αρκετοί Φιλικοί, μεταξύ των οποίων ο πρωτοστάτης τους, Εμμανουήλ Ξάνθος και ο Εμμανουήλ Πτέρης. Ωστόσο, το νησί περιέρχεται με συνθήκη στους Τούρκους το 1832.
Από τις αρχές του 20ου αιώνα (1912) το νησί βρίσκεται υπό Ιταλική κατοχή. Κάποια από τα κτήρια στη Σκάλα όπως το Λιμεναρχείο και το κτήριο όπου στεγάζεται η Αστυνομία χτίστηκαν για να εκπληρώνουν τις διοικητικές ανάγκες των Ιταλών. Ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος που ενώνει τη Σκάλα με τη Χώρα, ανοίχτηκε επίσης επί Ιταλικής κατοχής, το 1945.
Το νησί, μαζί με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, βρήκε την ανεξαρτησία του το 1948, οπότε και προσαρτήθηκε στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το 1981, η Πάτμος με νόμο μετονομάστηκε σε 'Ιερό Νησί' και έκτοτε παρουσιάζει ανοδική τουριστική ανάπτυξη.
Μην διστάσετε, καθώς η Χώρα θα κάνει την εμφάνισή της σιγά σιγά μπροστά στα μάτια σας, ένα κομματάκι του εαυτού σας θα σκιρτά καθώς το καράβι από τον Πειραιά θα πλησιάζει όλο και πιο κοντά στο λιμάνι. «...Κυρίες και κύριοι επιβάτες, το πλοίο έφτασε στο λιμάνι της Πάτμου, παρακαλείσθε να αποβιβαστείτε...». Η μπουκαπόρτα ανοίγει και αρχίζει να διακρίνεται ο ψηλός βράχος που αγναντεύει το λιμάνι. Η Πάτμος θα σας κερδίσει με την πρώτη ματιά.
Διαλέξτε τον προορισμό σας από τον χάρτη, την αναζήτηση ή αλφαβητικά
Αγαθονήσι
Αγκίστρι
Αίγινα
Αλόννησος
Αμοργός
Ανάφη
Άνδρος
Αντίπαρος
Αστυπάλαια
Ν. Αιτωλοακαρνανίας
Ν. Αργολίδος
Ν. Αρκαδίας
Ν. Άρτας
Ν. Αττικής
Ν. Αχαΐας
Κάλυμνος
Κάρπαθος
Κάσος
Καστελόριζο
Κέα (Τζια)
Κέρκυρα
Κεφαλονιά
Κίμωλος
Κουφονήσια (Άνω & Κάτω)
Κύθηρα - Αντικύθηρα
Κύθνος
Κως
Ν. Καβάλας
Ν. Καρδίτσας
Ν. Καστοριάς
Ν. Κιλκίς
Ν. Κοζάνης
Ν. Κορινθίας
Ν. Σερρών
Σαμοθράκη
Σάμος
Σαντορίνη (Θήρα)
Σέριφος
Σίκινος
Σίφνος
Σκιάθος
Σκόπελος
Σκύρος
Σπέτσες
Σύμη
Σύρος
Σχοινούσα
Φαράγγια, χιονισμένες βουνοπλαγιές, κολύμπι στο ηλιοβασίλεμα, καλοκαιρινά φεστιβάλ, πανηγύρια...επιλέξτε ενδιαφέροντα και δείτε που μπορείτε να τα απολαύσετε. Οι συνδυασμοί δεν τελειώνουν!