Ακρόπολη - ένας λόφος που δεν ησύχασε ποτέ. Πότε με δόξες, πότε με καταστροφές, ο βράχος και τα σπουδαία οικοδομήματά του έμειναν στην ιστορία για να θυμίζουν το υψηλότερο επίπεδο ανθρώπινης δημιουργικότητας.
Μια επιγραμματικότατη αναφορά στις διαδοχικές μεταμορφώσεις - χρήσεις του βράχου που θέλησε να μείνει στην ιστορία σαν Ιερός θα είχε ως εξής: πρώτοι κάτοικοι στη νεολιθική εποχή (2500-3000 π. Χ.), κατοικία βασιλέων και δημιουργία ιερών και ναών όπως του αρχικού Ερεχθείου που ήταν ο τάφος του βασιλιά Ερεχθέα, καταστροφή από τους Πέρσες κατά τους Περσικούς πολέμους. Στα χρόνια του Περικλή τον βράχο θα στολίσουν τα αριστουργήματα του Φειδία, του Καλλικράτη, του Ικτίνου και πολλών ακόμα σπουδαίων δημιουργών.
Η αίγλη του βράχου διατηρείται μέχρι τους πρώτους αιώνες μ. Χ. Έπειτα αρχίζουν οι καταστροφές από πολέμους, σεισμούς και τεράστιες λεηλασίες με την πιο γνωστή να σημειώνεται μεταξύ των ετών 1801-1802, με τη διαρπαγή του γλυπτού διάκοσμου του Παρθενώνα από τον λόρδο Έλγιν και την αφαίρεση γλυπτών από το ναό της Αθηνάς Νίκης και το Ερεχθείο.
Στο βράχο αυτό σώζεται το αρχιτεκτονικό και καλλιτεχνικό αριστούργημα, ο ναός της Παρθένου Αθηνάς.
Χρειάστηκαν μόλις 8 χρόνια για να χτιστεί (447-438 π. Χ.) και βασίστηκε σε αναλογίες που 'διορθώνουν' τις οπτικές αυταπάτες και αναδεικνύουν την αρμονία. Όπως και τα πολλά άλλα κτήρια της εποχής, γνώρισε και ο Παρθενώνας πολλές μεταμορφώσεις στη μακραίωνη ιστορία του: εκκλησία της Αγίας Σοφίας και έπειτα της Παναγίας (5ος αι. μ. Χ.), τζαμί, πυριτιδαποθήκη (επί Τουρκοκρατίας) - αιτία και της μεγάλης καταστροφής που υπέστη από τα κανόνια του Μοροζίνη (1687) που βομβάρδισαν τον Ιερό βράχο όταν τελούσε υπό τουρκική κατοχή.
Ο καθηγητής Μ. Κορρές και η ομάδα του έχουν αναλάβει την αναστήλωση του μνημείου και εκτελούν με μεγάλο σεβασμό και φροντίδα το απαιτητικό έργο. Χρησιμοποιώντας όλα τα εναπομείναντα κομμάτια και συμπληρώνοντας όσα έχουν χαθεί ή σπάσει, επαναφέρουν το ναό σε κατάσταση όπου να είναι και πάλι εμφανείς οι ακριβείς αναλογίες πάνω στις όποιες χτίστηκε. Ό ναός δεν θα γίνει σαν τον ένδοξο ναό του 5ου αιώνα, όμως τα ερείπια θα στέκουν εκεί για να θυμίζουν τις αναίτιες καταστροφές αλλά και την ομορφιά που μπορεί να δημιουργήσει ο άνθρωπος.
Ωράριο λειτουργίας: Θερινό (από 1/4): Δευτέρα-Παρασκευή 08:00-19:00 Σάββατο,Κυριακή &Αργίες: 08:00-15:00
Διαλέξτε τον προορισμό σας από τον χάρτη, την αναζήτηση ή αλφαβητικά
Αγαθονήσι
Αγκίστρι
Αίγινα
Αλόννησος
Αμοργός
Ανάφη
Άνδρος
Αντίπαρος
Αστυπάλαια
Ν. Αιτωλοακαρνανίας
Ν. Αργολίδος
Ν. Αρκαδίας
Ν. Άρτας
Ν. Αττικής
Ν. Αχαΐας
Κάλυμνος
Κάρπαθος
Κάσος
Καστελόριζο
Κέα (Τζια)
Κέρκυρα
Κεφαλονιά
Κίμωλος
Κουφονήσια (Άνω & Κάτω)
Κύθηρα - Αντικύθηρα
Κύθνος
Κως
Ν. Καβάλας
Ν. Καρδίτσας
Ν. Καστοριάς
Ν. Κιλκίς
Ν. Κοζάνης
Ν. Κορινθίας
Ν. Σερρών
Σαμοθράκη
Σάμος
Σαντορίνη (Θήρα)
Σέριφος
Σίκινος
Σίφνος
Σκιάθος
Σκόπελος
Σκύρος
Σπέτσες
Σύμη
Σύρος
Σχοινούσα
Φαράγγια, χιονισμένες βουνοπλαγιές, κολύμπι στο ηλιοβασίλεμα, καλοκαιρινά φεστιβάλ, πανηγύρια...επιλέξτε ενδιαφέροντα και δείτε που μπορείτε να τα απολαύσετε. Οι συνδυασμοί δεν τελειώνουν!