Ο μύθος της Μήδειας: Ο Κρέοντας έπεισε τον Ιάσονα να παντρευτεί την κόρη του Γλαύκη. Η Μήδεια, πρώτη σύζυγος του Ιάσονα, θολωμένη από την προδοσία του άντρα της σκότωσε τα 2 παιδιά τους. Στη συνέχεια η παιδοκτόνος κρύφτηκε στο Ηραίο Περαχώρας. Κατά το μύθο το έγκλημα πραγματοποιήθηκε στην Κόρινθο όπου είχε καταφύγει το ζευγάρι κυνηγημένο.
Ο μύθος του Οιδίποδα: Λίγες μέρες αφότου γεννήθηκε ο Οιδίποδας, οι γονείς του τον άφησαν έκθετο στον Κιθαιρώνα, επειδή ο πατέρας του είχε πάρει χρησμό πως θα τον σκότωνε το ίδιο του το παιδί. Κάποιος βοσκός βρήκε το βρέφος και το πήγε στη βασιλική οικογένεια της Κορίνθου. Έτσι ο Οιδίποδας μεγάλωσε ως βασιλόπουλο στην Τενέα. Όταν ο Οιδίποδας επισκέφθηκε το μαντείο των Δελφών για να ανακαλύψει την καταγωγή του, η Πυθία του αποκάλυψε πως θα σκοτώσει τον πατέρα του και στη συνέχεια θα παντρευτεί τη μητέρα του. Γι’ αυτόν το λόγο ο Οιδίποδας δεν επιστρέφει στην Κόρινθο αλλά κατευθύνεται προς τη Θήβα. Κάποια στιγμή στον δρόμο του συναντά τον Λάιο, τον αληθινό του πατέρα, και ύστερα από λογομαχία τον σκοτώνει. Στην είσοδο της Θήβας λύνει το γρίφο της Σφίγγας και στη συνέχεια παντρεύεται τη βασίλισσα της Θήβας Ιοκάστη, η οποία, όπως θα αποκαλυφθεί αργότερα, είναι η αληθινή του μητέρα, γεγονός που οδηγεί τον Οιδίποδα στο να τυφλωθεί με τα ίδια του τα χέρια.
Ο μύθος κυριαρχίας του Ισθμού: Ο θεός Ποσειδώνας και ο θεός Ήλιος φιλονικούσαν για το ποιος θα κυριαρχήσει στην περιοχή του Ισθμού. Τελικά οι άλλοι θεοί έδωσαν τη λύση δίνοντας την Κόρινθο στον Ήλιο και τον Ισθμό στον Ποσειδώνα.
Ο μύθος της Τιτάνης: Στη Σικυώνα, στις όχθες του Ασωπού υπάρχει η Ακρόπολη της Τιτάνης, της πρώτης κατοικίας των Τιτάνων κατά το μύθο. Εκεί συναντήθηκαν άνθρωποι και θεοί όταν τελείωσε ο πόλεμος μεταξύ Ολύμπιων θεών και Τιτάνων, για να μοιράσουν τα αγαθά του κόσμου. Ο Προμηθέας, που συμπαθούσε τους ανθρώπους, κατάφερε να κάνει τους θεούς να δεχθούν τα κόκαλα για θυσία στους βωμούς τους αλλά και να κλέψει τη φωτιά από τους θεούς, την οποία παρέδωσε στους ανθρώπους. Γι' αυτό τιμωρήθηκε από τους θεούς και αλυσοδέθηκε στον Καύκασο, όπου ένας αετός του έτρωγε το συκώτι κάθε μέρα. Το συκώτι αναπλαθόταν το βράδυ και ο αετός το έτρωγε πάλι την επομένη. Έτσι ο Προμηθείας τιμωρήθηκε με αιώνιο βασανιστήριο.
Άθλος Ηρακλή-Λιοντάρι της Νεμέας: Η περιοχή της Νεμέας έχει μείνει ξακουστή εξαιτίας του άθλου του Ηρακλή. Ύστερα από διαταγή του Ευρυσθέα ο Ηρακλής πήγε στη Νεμέα να σκοτώσει το φοβερό λιοντάρι που τρομοκρατούσε τους κατοίκους της περιοχής. Ανακαλύπτοντας πως η φωλιά του ζώου έχει 2 εξόδους, έφραξε τη μια, στρίμωξε το λιοντάρι, το χτύπησε στο κεφάλι με το ρόπαλό του, και αφού ζαλίστηκε το έπνιξε με τα χέρια του. Το έγδαρε κι έφτιαξε ένα πανωφόρι από το δέρμα του. Τη λεοντή αυτή τη φορούσε πάντα, γιατί ήταν σκληρή και τον προστάτευε.
Φλιάσιος Οίνος: Στην περιοχή της Νεμέας ζούσε ο Φλίας, γιος του θεού Διονύσου και ιδρυτής της πόλης Φλιασία. Κατά το μύθο εκεί καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά το αμπέλι, που του δόθηκε ως δώρο από τον πατέρα του, και παράχθηκε το κρασί “φλιάσιος οίνος”.
Ο Περσέας και η Μέδουσα: Ψηλά στη Νεμέα βρίσκεται το βουνό Φώκα που κατά την αρχαιότητα είχε το όνομα Απέσα. Πήρε το όνομά του από τη θυσία που έκανε ο Περσέας στον Απεσάντιο Δία για το κατόρθωμά του να σκοτώσει τη Μέδουσα.
Μύθος Στυμφαλίας: Άλλος ένας μύθος με τον Ηρακλή στην περιοχή εκτός από το Λιοντάρι της Νεμέας, με τόπο όμως την Στυμφαλία. Σύμφωνα με το μύθο, στην Στυμφαλία υπήρχαν μεγάλα πουλιά με γαμψά χάλκινα νύχια και ράμφη, που κατέστρεφαν τα σπαρτά των γεωργών, έτρωγαν τα ζώα τους και τρομοκρατούσαν τους κατοίκους. Ο Ηρακλής τρόμαξε τα πουλιά με τον ήχο των χάλκινων κροτάλων που του χάρισε η θεά Αθηνά και που είχε κατασκευάσει ο Ήφαιστος. Όταν τα πουλιά βγήκαν να πετάξουν, ο Ηρακλής τα σκότωσε με τα βέλη του, εμποτισμένα με δηλητήριο από το αίμα της Λερναίας Ύδρας.
Τάφος του Αίπυτου: Ο Αίπυτος ήταν βασιλιάς και αγαπούσε το κυνήγι. Μια μέρα ενώ κυνηγούσε τον δάγκωσε ένα φίδι και πέθανε. Ακόμα και σήμερα η ανακάλυψη του τάφου του συγκεντρώνει το ενδιαφέρον τόσο των αρχαιολόγων όσο και των αρχαιοκαπήλων, που συνεχίζουν να αναζητούν τον πλούσιο βασιλικό τάφο.
Ηρακλής και Απόλλωνας: Στον Φενεό έφτασε ο Ηρακλής αφού έκλεψε τον τρίποδα από τους Δελφούς, επειδή δεν του έδιναν χρησμό. Ακολούθησε μάχη μεταξύ Απόλλωνα και Ηρακλή, που τερμάτισε χάρη σε έναν κεραυνό σταλμένο από τον Δία. Ο Απόλλων πήρε τον τρίποδα και ο Ηρακλής τον χρησμό που ήθελε.
Η λύρα του Ερμή: Σε μια σπηλιά του όρους Κυλλήνη, η αρχαία νύμφη Μαία γέννησε τον θεό Ερμή, παιδί από την ένωσή της με τον βασιλιά των θεών Δία. Το πρώτο βράδυ ζωής του ο Ερμής πήγε στη Θεσσαλία και έκλεψε τα βόδια του αδελφού του, Απόλλωνα. Το άλλο πρωί κι ενώ είχε επιστρέψει στο όρος Κυλλήνη, βρήκε μια χελώνα. Από το καβούκι της και τα νεύρα ενός βοδιού ο Ερμής έφτιαξε το πρώτο μουσικό όργανο στον κόσμο, τη λύρα. Η λύρα ήταν το δώρο του στον εξαγριωμένο Απόλλωνα, που έφτασε εκεί για να πάρει πίσω το κοπάδι του. Τελικά ο Απόλλωνας, μαγεμένος από τη μελωδία του μουσικού οργάνου, κράτησε τη λύρα και άφησε στον Ερμή το κοπάδι.
Ο Σίσυφος, ο Βελλεροφόντης και ο Πήγασος: Στην περιοχή ζούσε ο Σίσυφος, ο οποίος κατάφερε 2 φορές να ξεγελάσει το θάνατο. Γι' αυτό και τιμωρήθηκε στον Κάτω Κόσμο να κυλά για πάντα μια πέτρα ως την κορυφή του λόφου, που εικάζεται πως ήταν η Ακροκόρινθος, και λίγο πριν φτάσει στην κορυφή να τσουλάει η πέτρα πίσω στις ρίζες του λόφου. Ο Σίσυφος αποκαλύπτει στον ποταμό Ασωπό πως την κόρη του Αίγινα την έκλεψε ο Δίας. Σε αντάλλαγμα για την αποκάλυψη, ο Ασωπός έδωσε μια πηγή πάνω στο βράχο της Ακροκορίνθου, λύνοντας το πρόβλημα υδροδότησης της περιοχής. Εγγόνι του Σίσυφου ήταν ο Βελλεροφόντης που δάμασε το φτερωτό άλογο, τον Πήγασο. Ο Βελλεροφόντης από την απληστία του θέλησε πετώντας με τον Πήγασο να φτάσει στην κατοικία των θεών στον Όλυμπο, όπου και τιμωρήθηκε με θάνατο.