Ο νομός Κορινθίας καταλαμβάνει το βορειοανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου και οφείλει το όνομά του στον ήρωα Κόρινθο, απόγονο του θεού Ερμή. Ένας νομός με φυσικό κάλος, πυκνά δάση, δαντελωτές ακτές με πεντακάθαρα νερά και λίμνες, γραφικά χωριά, παραθαλάσσια είτε ορεινά, αλλά και με μακρά ιστορία. Η ιστορία της περιοχής ξεκινά από τα προϊστορικά χρόνια και γνωρίζει μεγάλη άνθιση κατά την αρχαιότητα, με την Αρχαία Κόρινθο, την Αρχαία Νεμέα και την Ακροκόρινθο να αποτελούν κομβικά σημεία της εποχής. Στην περιοχή, στενά συνδεδεμένη με τους μύθους, σε βαθμό ώστε μερικές φορές τα ίχνη της ιστορίας χάνονται στην περιοχή του μύθου, διοργανώνονταν δύο από τους τέσσερις σημαντικότερους αθλητικούς και θρησκευτικούς αγώνες, τα Ίσθμια και τα Νέμεα, που συγκέντρωναν το ενδιαφέρον όλης της Αρχαίας Ελλάδας. Σήμερα ο νομός δέχεται πολλούς επισκέπτες, τόσο από το λεκανοπέδιο της Αττικής, λόγω της κοντινής απόστασης, όσο και από την Πελοπόννησο, επισκέπτες που θέλουν είτε να χαλαρώσουν δίπλα στη θάλασσα, να απολαύσουν τη φύση εξερευνώντας τους ορεινούς οικισμούς και τα δάση, είτε να αισθανθούν την αίγλη της αρχαιότητας με επισκέψεις σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους αλλά και τη διώρυγα της Κορίνθου, ένα σχετικά νέο κατασκευαστικό επίτευγμα.
Ίσθμια: Τα Ίσθμια είναι αγώνες που διεξάγονταν προς τιμή του Παλαίμονα που πνίγηκε σ' αυτά τα νερά και λατρεύτηκε ως θεότητα. Στην πραγματικότητα ο Παλαίμονας ήταν ο Μελικέρτης, γιος της Ινούς, μητριάς του Φρίξου και της Έλλης, που βρήκε τραγικό θάνατο όταν η μητέρα του τρελαμένη έπεσε στη θάλασσα κρατώντας τον αγκαλιά. Στους αγώνες αρχικά έπαιρναν μέρος μόνο άντρες και οι νικητές στεφανώνονταν με κλαδιά πεύκου.
Νέμεα ή Νέμεια: Τα Νέμεια διεξάγονταν προς τιμή του μικρού Οφέλτη, γιου του βασιλιά της πόλης, που πέθανε από δάγκωμα φιδιού όταν η παραμάνα του τον άφησε για λίγο, προκειμένου να προσφέρει νερό στους 7 Αργείους στρατηγούς που είχαν σταματήσει στην περιοχή κατά τη διάρκεια της εκστρατείας τους προς τη Θήβα. Τα Νέμεια, αθλητικοί και θρησκευτικοί αγώνες, είχαν την ίδια φήμη όπως και τα Ίσθμια, τα Ολύμπια και τα Πύθια.