Η Μονή πάντα έφτιαχνε κρασί για τις ανάγκες της εκκλησίας, για φίλους, για κοινωνικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις και οι φτωχές και ξηρές ανεμοδαρμένες περιοχές γύρω από την Μονή είναι ιδανικές για την καλλιέργεια αμπελιών. Έτσι ο Ηγούμενος της Μονής Φιλόθεος Σπανουδάκης ασχολήθηκε με την καλλιέργεια και την αναγέννηση των παλαιών αμπελώνων της Μονής στα τέλη της δεκαετίας του 90.
Η φιλοσοφία της καλλιέργειας των αμπελώνων παραμένει συνυφασμένη με τον σεβασμό για το περιβάλλον και στοχεύει στην παραγωγή αγνών, υγιεινών προϊόντων. Σε αυτήν την φιλοσοφία βασίζεται όλη η διαδικασία παραγωγής, μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια: Το έδαφος και η προετοιμασία του, η επιλογή των τεμαχίων που φυτεύτηκαν, ο βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που πιστοποιείται από αναγνωρισμένους οργανισμούς, και η επιλογή των ποικιλιών έγιναν με βάση τα ειδικά χαρακτηριστικά της περιοχής, το μικροκλίμα, τα εδαφικά χαρακτηριστικά και την υγρασία για κάθε αμπελώνα ξεχωριστά.
Τις χρονιές όπου τα σταφύλια είναι πολύ καλής ποιότητας, δίνεται η ευκαιρία για την παραγωγή και εμφιάλωση γλυκού κρασιού. Τα σταφύλια απλώνονται κάτω από τον ήλιο, έτσι ώστε να εξατμιστεί το περισσότερο νερό από τη ρώγα και έτσι να αυξηθεί η συγκέντρωση όλων των συστατικών μέσα στη ρώγα. Στη συνέχεια τα σταφύλια μεταφέρονται στο οινοποιείο όπου ξεκινάει η ζύμωση. Οι ζυμομύκητες δεν μπορούν να ζυμώσουν όλα τα ζάχαρα εξαιτίας της υπερβολικής αλκοόλης που παράγεται και συνεπώς το κρασί γίνεται γλυκό.
Τα κρασιά της μονής ήδη έχουν αρκετό κοινό, όμως στο μοναστήρι γίνονται πάντα προσπάθειες για την αναβάθμιση της ποιότητας. Περιορίζοντας την παραγωγή στα αμπέλια, και βελτιώνοντας τις τεχνικές στην οινοποίηση φτιάχνουν όλο και πιο εκλεπτυσμένα κρασιά που ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς δοκιμαστές.
Στις εγκαταστάσεις τους παρέχονται :
-
Ξενάγηση στη ελληνική και αγγλική γλώσσα, που αφορά τον χώρο οινοποίησης, για να καταλήξει στην αίθουσα γευσιγνωσίας, η οποία χαρακτηρίζεται από πέτρα και ξύλο, σε απόλυτη αρμονία με την τοπική φυσική ομορφιά. Εκεί πραγματοποιούνται οινικές δοκιμές, με την συνοδεία παραδοσιακών μεζέδων, (π.χ. γραβιέρα, φέτα, ελιές και παξιμάδι με ντομάτα).
-
Ολοκληρωμένη, βιολογική καλλιέργεια αμπελώνων, με σκοπό την δημιουργία κρασιών από σταφύλια βιολογικής γεωργίας, ώστε να αναδεικνύουν την ιδιαιτερότητα της ποικιλίας τους. Σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες προσφέρουν απόλαυση μοναδικών αρωμάτων και γεύσεων. Κατά συνέπεια προσφέρουν προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας όπως κρασί, ποτό “karmely”, τσικουδιά, ελαιόλαδο και μέλι.
Ωράριο επισκέψεων: Από Μάιο έως Σεπτέμβριο καθημερινά 09:00 έως 18:00