Η συριανή παράδοση στο φαγητό μετράει πολλά χρόνια εμπειρίας αν αναλογιστεί κανείς πως στη Σύρο γράφτηκε, μετά την επανάσταση του 1821, το πρώτο βιβλίο μαγειρικής.
Λουκούμια: Τα συριανά λουκουμάκια είναι το κατεξοχήν “φίλεμα” του νησιού. Διατίθενται σε διάφορες γεύσεις όπως μαστίχα, περγαμόντο, βανίλια, γαρύφαλλο, κανέλλα και καρύδα, όμως το κλασικό παραδοσιακό λουκουμάκι έχει γεύση τριαντάφυλλο και γέμιση ολόκληρα αμύγδαλα. Είναι μικρά γλυκάκια που εισήγαγαν στο νησί οι πρόσφυγες της Χίου. Η παράδοση τα θέλει χειροποίητα και φρέσκα, παρασκευασμένα με αγνά υλικά. Για να τα φτιάξουν χρησιμοποιούν νερό, ζάχαρη, αραβοσιτάλευρο και αρωματικά υλικά. Ο θρύλος λέει πως είναι το νερό της Σύρου που κάνει τη διαφορά καθώς είναι υφάλμυρο. Πάντως τα λουκουμάκια είναι το καλύτερο δώρο για φίλους και συγγενείς!
Συριανή Χαλβαδόπιτα: Ένα στρογγυλό και πρωτότυπο γλυκάκι, φτιαγμένο με πολύ απλά υλικά: Ζάχαρη, ολόκληρα αμύγδαλα, ντόπιο μέλι, βανίλια, γλυκόζη, μαρέγκα και ένας έμπειρος συριανός ζαχαροπλάστης αρκούν για την παρασκευή του γλυκού, που θέλει κόπο και μεράκι καθώς φτιάχνεται αποκλειστικά και μόνο στο χέρι. Απολαύστε το περπατώντας στα σοκάκια του νησιού!
Λούζα: Δεν θα έλειπε φυσικά από το νησί της Σύρου το χαρακτηριστικό αλλαντικό όλων των Κυκλάδων, η λούζα. Φτιάχνεται από χοιρινό κρέας που αφήνεται σε μαρινάδα κρασιού και μπαχαρικών πριν το τυλίξουν σε έντερα και το κρεμάσουν για δύο ολόκληρους μήνες προκειμένου να στεγνώσει και να ψηθεί.
Σαν Μιχάλη: Είναι το ακριβότερο ελληνικό τυρί. Παρασκευάζεται από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα, γι’ αυτό και είναι υποκίτρινο, με αλμυρή και πικάντικη γεύση. Είναι σκληρό, κυλινδρικό, με μικρές τρυπούλες και χαρακτηριστικό άρωμα.
Σαν Τζώρτζη: Δοκιμάστε το σε κάποιο συνεταιρισμό γυναικών. Είναι παρόμοιο με παρμεζάνα, μόνο που έχει χαμηλότερα λιπαρά καθώς παρασκευάζεται από ημιάπαχο αγελαδινό γάλα. Το άρωμα και η πικάντικη γεύση του θα σας γοητέψουν!
Η Σύρος έχει και άλλα περίφημα προϊόντα όπως σκορδολουκάνικα, λιαστή ντομάτα, πικάντικη κοπανιστή, γραβιέρα και μυζήθρα, που είναι ιδανικοί μεζέδες για να απολαύσετε το ουζάκι σας.
Επειδή στη Σύρο υπάρχουν τα περισσότερα θερμοκήπια σε ολόκληρες τις Κυκλάδες, αξίζει να δοκιμάσετε τα βιολογικά της προϊόντα όπως ντομάτα, κάπαρη, μάραθο, φρέσκα κρεμμύδια, χόρτα, πεπόνια, σταφύλια, μανταρίνια και σύκα. Το παραδοσιακό θυμαρίσιο της μέλι θα ταιριάξει απίστευτα με τα τοπικά τσάγια που θα βρείτε στα καφέ στου νησιού.
Όσον αφορά τώρα στα ταβερνάκια, δοκιμάστε χοιρινό στο φούρνο με λάχανο και μάραθο και συνοδέψτε το με τοπικό κρασί από τα αμπέλια του νησιού. Για τους χορτοφάγους και μη, καπαροσαλάτες, μαϊντανοσαλάτες, τηγανίτες με κάπαρη και οι περίφημες «φρισούρες» για τη συνέχεια που είναι τηγανίτες με μέλι, γάλα και μυρωδικά, θα σας συναρπάσουν!
Διαλέξτε τον προορισμό σας από τον χάρτη, την αναζήτηση ή αλφαβητικά
Αγαθονήσι
Αγκίστρι
Αίγινα
Αλόννησος
Αμοργός
Ανάφη
Άνδρος
Αντίπαρος
Αστυπάλαια
Ν. Αιτωλοακαρνανίας
Ν. Αργολίδος
Ν. Αρκαδίας
Ν. Άρτας
Ν. Αττικής
Ν. Αχαΐας
Κάλυμνος
Κάρπαθος
Κάσος
Καστελόριζο
Κέα (Τζια)
Κέρκυρα
Κεφαλονιά
Κίμωλος
Κουφονήσια (Άνω & Κάτω)
Κύθηρα - Αντικύθηρα
Κύθνος
Κως
Ν. Καβάλας
Ν. Καρδίτσας
Ν. Καστοριάς
Ν. Κιλκίς
Ν. Κοζάνης
Ν. Κορινθίας
Ν. Σερρών
Σαμοθράκη
Σάμος
Σαντορίνη (Θήρα)
Σέριφος
Σίκινος
Σίφνος
Σκιάθος
Σκόπελος
Σκύρος
Σπέτσες
Σύμη
Σύρος
Σχοινούσα
Φαράγγια, χιονισμένες βουνοπλαγιές, κολύμπι στο ηλιοβασίλεμα, καλοκαιρινά φεστιβάλ, πανηγύρια...επιλέξτε ενδιαφέροντα και δείτε που μπορείτε να τα απολαύσετε. Οι συνδυασμοί δεν τελειώνουν!