Γιορτή Ψημένης Ρακής: Κάθε χρόνο στις 26 Ιουλίου τα Κατάπολα γιορτάζουν με πρωταγωνιστή ένα παραδοσιακό τοπικό ποτό την ψημένη ρακή. Το σπιτικό αυτό λικέρ φτιάχνετε με ρακή, μέλι και διάφορα μπαχαρικά και προσφέρεται δωρεάν στους επισκέπτες παρέα με κομμάτια από το παραδοσιακό παστέλι της Αμοργού στη γιορτή που στήνεται στην πλατεία στα Κατάπολα.
Γιορτή του παστελιού: Όλοι γνωρίζουν το παστέλι φτιαγμένο από σουσάμι και μέλι όμως στην Αμοργό έχει τη δική του γιορτή που διοργανώνεται από τον πολιτιστικό Σύλλογο Χώρας το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου στην πλατεία της Χώρας. Το παστέλι που θα γευτείτε στην Αμοργό δεν είναι σαν τα άλλα είναι πιο μαλακό με μια ιδιαίτερη γεύση από κύμινο παραδοσιακή συνταγή του νησιού. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της γιορτής είναι ότι η διαδικασία του παστελιού γίνεται στην πλατεία και προσφέρεται αμέσως στους επισκέπτες και φυσικά όπως σε κάθε γιορτή ακολουθεί ένα παραδοσιακό γλέντι.
Παραδοσιακά πανηγύρια: Όπως σε κάθε νησί έτσι και εδώ τα πανηγύρια προς τιμήν Αγίων κατακλύζουν το νησί. Ένα ξακουστό και με πολύ κόσμο πανηγύρι γίνετε στις 26 Ιουλίου για τον εορτασμό της Αγίας Παρασκευής, ντόπιο φαγητό, ψημένη ρακή και άφθονος μπάλος.
Στις 6 Αυγούστου η λόζα -πλατεία στην ντοπιολαλιά- της Χώρας κατακλύζεται από κόσμο στο πανηγύρι του Σταυρού που ναι μεν έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια είναι όμως ένα από τα μεγαλύτερα των Κυκλάδων. Προσφέρετε δωρεάν φαγητό και το βιολί ξεσηκώνει σε χορό μέχρι το πρωί.
Ένα επίσης από τα πιο γνωστά πανηγύρια είναι στα Κατάπολα στις 15 Αυγούστου όπου γίνεται η περιφορά της εικόνας της Παναγίας την οποία όμως συνοδεύουν πλήθος καϊκιών από τη θάλασσα δίνοντας μια ξεχωριστή νότα στην Γιορτή. Την ίδια ημέρα στην Αιγιάλη γίνεται άλλο ένα μεγάλο πανηγύρι του νησιού στην Παναγία την Επανωχωριανή όπου προσφέρονται τα παραδοσιακά φαγητά πατατάτο και ξυδάτο και ακολουθεί γλέντι.
Ωστόσο και η Παναγία η Χοζοβιώτισα το μοναστήρι σήμα κατατεθέν του νησιού έχει το πανηγύρι του που έχει πιο θρησκευτικό χαρακτήρα και γίνετε στις 21 Νοεμβρίου, στα Εισόδια της Παναγίας.
Τέλος, ένα ιδιαίτερο πανηγύρι είναι αυτό του Σταυρού στις 14 του Σεπτέμβρη, αφού για να βρεθείτε σε αυτό θα πεζοπορήσετε από την Λαγκάδα μέχρι το εκκλησάκι του Σταυρού που σκαρφαλωμένο στο Κρίκελο αγναντεύει το Αιγαίο. Τόσο η διαδρομή όσο και όλο το “εθιμοτυπικό” του πανηγυριού είναι μια ξεχωριστή εμπειρία που εάν βρεθείτε στην Αμοργό αυτή την εποχή αξίζει να την ζήσετε.
Πάσχα: Και αν αυτά σας φαίνονται ενδιαφέροντα αυτό που σίγουρα θα πρέπει να ζήσετε στην Αμοργό είναι το Πάσχα. Μια εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη. Την Μεγάλη Παρασκευή σε κάθε χωριό στρώνονται στα στενά φασκόμηλα και ρίγανη για να περάσει ο επιτάφιος και η μυρωδιά που αναβλύζει κάνει το τελετουργικό ιδιαίτερο. Το Μεγάλο Σάββατο μπορείτε να δοκιμάσετε τα παραδοσιακά κουλουράκια «λαζαράκια» και το βράδυ της ίδιας ημέρας η νύχτα θα γίνει μέρα από τα χιλιάδες βεγγαλικά που θα φωτίσουν τον ουρανό με την μυρωδιά από τα παραδοσιακά φαγητά να έχει κατακλύσει την ατμόσφαιρα. Τέλος την Κυριακή ο παραδοσιακός οβελίας παίρνει τη θέση του στη φωτιά ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας γίνεται λιτάνευση των εικόνων από το μοναστήρι της Παναγίας της Χαζοβιώτισσας. Το βράδυ ένα μεγάλο γλέντι στην πλατεία της χώρας ξεκινάει.
Διαλέξτε τον προορισμό σας από τον χάρτη, την αναζήτηση ή αλφαβητικά
Αγαθονήσι
Αγκίστρι
Αίγινα
Αλόννησος
Αμοργός
Ανάφη
Άνδρος
Αντίπαρος
Αστυπάλαια
Ν. Αιτωλοακαρνανίας
Ν. Αργολίδος
Ν. Αρκαδίας
Ν. Άρτας
Ν. Αττικής
Ν. Αχαΐας
Κάλυμνος
Κάρπαθος
Κάσος
Καστελόριζο
Κέα (Τζια)
Κέρκυρα
Κεφαλονιά
Κίμωλος
Κουφονήσια (Άνω & Κάτω)
Κύθηρα - Αντικύθηρα
Κύθνος
Κως
Ν. Καβάλας
Ν. Καρδίτσας
Ν. Καστοριάς
Ν. Κιλκίς
Ν. Κοζάνης
Ν. Κορινθίας
Ν. Σερρών
Σαμοθράκη
Σάμος
Σαντορίνη (Θήρα)
Σέριφος
Σίκινος
Σίφνος
Σκιάθος
Σκόπελος
Σκύρος
Σπέτσες
Σύμη
Σύρος
Σχοινούσα
Φαράγγια, χιονισμένες βουνοπλαγιές, κολύμπι στο ηλιοβασίλεμα, καλοκαιρινά φεστιβάλ, πανηγύρια...επιλέξτε ενδιαφέροντα και δείτε που μπορείτε να τα απολαύσετε. Οι συνδυασμοί δεν τελειώνουν!