Η Κάρπαθος είναι ιδανικός προορισμός για τα μέσα του καλοκαιριού, οπότε συγκεντρώνεται πολύς κόσμος, χωρίς όμως αυτό να γίνεται ενοχλητικό, καθώς δεν αποτελεί δημοφιλή προορισμό διακοπών και αρκείται στον ποιοτικό τουρισμό. Ακόμη και τον Δεκαπενταύγουστο, η Κάρπαθος διατηρεί το φιλικό της ύφος και παραμένει ήσυχη με πολλές εναλλακτικές επιλογές. Κατά την παραμονή σας στο νησί, μην παραλείψετε να πάτε σε κάποιο από τα πανηγύρια, όπου αναβιώνουν πολλά από τα έθιμα του νησιού.
28/08 Άγιος Ιωάννης - Λακκί, Όλυμπος (Βρουκούντα): Η μονή του Αι Γιάννη βρίσκεται μέσα στο σπήλαιο του ακρωτηρίου της Βρουκούντας και τιμάται με ένα μεγάλο πανηγύρι στο τέλος του Αυγούστου που κρατά δύο μερόνυχτα. Οι ντόπιοι ξεκινούν από την Αυλώνα με τα πόδια ή από το Διαφάνι με καΐκι από την παραμονή της γιορτής. Αφού φτάσουν, στήνουν τις προμήθειες τους και ξεκινούν μεγάλο φαγοπότι γλεντώντας και χορεύοντας μέχρι το ξημέρωμα. Αφού ο ήλιος ανατείλει, οι ντόπιοι αποκαμωμένοι κοιμούνται σε στρωσίδια που έχουν τοποθετήσει στον υπαίθριο χώρο έξω από το σπήλαιο. Το επόμενο πρωί παρακολουθούν την εκκλησιαστική λειτουργία και συνεχίζουν το γλέντι μέχρι το βράδυ.
Επίσης μεγάλα πανηγύρια γίνονται τον Δεκαπενταύγουστο, στις 23 και 28 Αυγούστου.
25/03 Ευαγγελίστριας στα Πηγάδια
23/04 Άγιος Γεώργιος, Λευκός
17/07 Αγία Μαρίνα, Μενετές
27/07 Άγιος Παντελεήμονας, Σαρία
27/07 Άγιος Παντελεήμονας, Απέρι
06/08 Χριστού, Όθος
06/08 Χριστού, Απέρι
15/08 Της Παναγίας στις Μενετές, Πυλές, Απέρι και Όλυμπο
22/08 Κυρά Παναγία, Απέρι
23/08 Παναγία Μερτωνίτισσα, Απέρι
28/08 Άγιος Ιωάννης - Λακκί, Όλυμπος (Βρουκούντα)
29/08 Άγιος Ιωάννης στο Απέρι
07/09 Λαρνιώτισα στα Πηγάδια
08/09 Παναγία η Βρυσιαννή στο Μεσοχώρι
08/09 Παναγία της Πλαγιάς στη Βωλάδα
08/09 Παναγία Μεσοχωρίτισσα στο Μεσοχώρι
14/09 Ύψωσις Τιμίου Σταυρού στις Πυλές
17/09 Αγία Σοφία στην Αρκάσα
Πάσχα: Αν και το Πάσχα της Καρπάθου δεν είναι εξίσου γνωστό με άλλων νησιών της Ελλάδας, είναι σίγουρο πως αποτελεί την απόλυτη θρησκευτική εμπειρία. Όπως όλες οι γιορτές και τα γεγονότα βιώνονται από τους ντόπιους με πάθος, έτσι και το Πάσχα, οι Καρπάθιοι και κυρίως οι Καρπάθιες ταυτίζονται με το θλιβερό γεγονός του θανάτου και με το χαρμόσυνο της ανάστασης και βιώνουν την μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης έντονα συναισθηματικά, δημιουργώντας τελετουργική ατμόσφαιρα που δύσκολα συναντά κανείς σήμερα στην Ελλάδα.
Στην Όλυμπο, οι γυναίκες στολίζουν τον Επιτάφιο και βάζουν φωτογραφίες των προσώπων που έφυγαν αυτή τη χρονιά. Μόλις βάλουν τον Επιτάφιο στην εκκλησία αφήνουν τα μαλλιά τους λιτά και θρηνούν δημιουργώντας ένα ιδιότυπο τελετουργικό. Την Κυριακή του Πάσχα όλο το νησί γλεντά στους ρυθμούς της τσαμπούνας της λύρας και του λαούτου, ενώ τη Δευτέρα του Πάσχα οι γυναίκες φτιάχνουν τούρτες και πηγαίνουν στο νεκροταφείο για να στολίσουν τους τάφους και να τις αφιερώσουν στους νεκρούς.
Γιορτή κρασιού: Στη Βωλάδα και στον Όθο διοργανώνεται κάθε χρόνο η γιορτή κρασιού, όπου πλήθος κόσμου συρρέει για να δοκιμάσει το κρασί των ντόπιων οινοποιών δωρεάν και με τη συνοδεία της καρπάθικης λύρας.
Απόκριες: Την Καθαρά Δευτέρα, στον Όθο, το γλέντι ξεκινά από το πρωί με φαγητό και μουσική. Οι συμμετέχοντες μασκαρεύονται και πηγαίνουν στο Μέγαρο, όπου λαμβάνει χώρα το Λαϊκό Δικαστήριο Ανήθικων Πράξεων, ένα αρκετά πρωτότυπο έθιμο. Όσοι άντρες έχουν μεταμφιεστεί σε γυναίκες κατηγορούν τους υπόλοιπους για διάφορα περιστατικά και επιδίδονται σε σόκιν πειράγματα, ενώ οι «τζαφιέδες», χωροφύλακες, τους συλλαμβάνουν και τους οδηγούν στο Λαϊκό δικαστήριο. Τελικά κανείς δεν αθωώνεται, και όλοι καταδικάζονται σε χρηματικό πρόστιμο που καταβάλλουν πραγματικά.
Καρπάθικος γάμος: Αν βρεθείτε στην Κάρπαθο το καλοκαίρι, είναι πολύ πιθανό να ‘πετύχετε’ κάποιο γάμο, στον οποίο επιβάλλεται να παρευρεθείτε αν θέλετε να βιώσετε την παράδοση του τόπου αυτού και να θαυμάσετε τα αυθεντικά, λαϊκά και συνάμα μεγαλόπρεπα γλέντια. Την ημέρα του γάμου, ντόπιοι, φίλοι και συγγενείς ‘λαλούνε τη νύφη’, πηγαίνοντας στο σπίτι της για να την πάρουν από τους γονείς της και να τη συνοδεύσουν στην εκκλησία απαγγέλοντας μαντινάδες και παίζοντας τα μουσικά όργανα. Μετά την τέλεση του μυστηρίου, ακολουθεί γλέντι, όπου επιτρέπεται και στις γυναίκες να τραγουδήσουν! Τα τραγούδια και οι μαντινάδες που λέγονται στην αρχή αναφέρονται στις σχέσεις την νύφης με τους γονείς και περιέχουν ευχές για τη νέα της ζωή, με αποτέλεσμα η νύφη να συγκινείται. Ακολουθεί το χρύσωμα της νύφης, οπότε οι καλεσμένοι γεμίζουν το σακοφούστανο της (παραδοσιακό νυφικό) με χρυσά η λεφτά. Το γλέντι που ακολουθεί απαιτεί αστείρευτη δύναμη από τους παρευρισκόμενους, αφού διαρκεί δυο ολόκληρες μέρες με πότο, φαγητό και άφθονο χορό και τραγούδι. Όσοι αισθάνονται κουρασμένοι αποχωρούν για λίγες ώρες μόνο και επιστρέφουν για να συνεχίσουν μέχρι το επόμενο βράδυ!
Διαλέξτε τον προορισμό σας από τον χάρτη, την αναζήτηση ή αλφαβητικά
Αγαθονήσι
Αγκίστρι
Αίγινα
Αλόννησος
Αμοργός
Ανάφη
Άνδρος
Αντίπαρος
Αστυπάλαια
Ν. Αιτωλοακαρνανίας
Ν. Αργολίδος
Ν. Αρκαδίας
Ν. Άρτας
Ν. Αττικής
Ν. Αχαΐας
Κάλυμνος
Κάρπαθος
Κάσος
Καστελόριζο
Κέα (Τζια)
Κέρκυρα
Κεφαλονιά
Κίμωλος
Κουφονήσια (Άνω & Κάτω)
Κύθηρα - Αντικύθηρα
Κύθνος
Κως
Ν. Καβάλας
Ν. Καρδίτσας
Ν. Καστοριάς
Ν. Κιλκίς
Ν. Κοζάνης
Ν. Κορινθίας
Ν. Σερρών
Σαμοθράκη
Σάμος
Σαντορίνη (Θήρα)
Σέριφος
Σίκινος
Σίφνος
Σκιάθος
Σκόπελος
Σκύρος
Σπέτσες
Σύμη
Σύρος
Σχοινούσα
Φαράγγια, χιονισμένες βουνοπλαγιές, κολύμπι στο ηλιοβασίλεμα, καλοκαιρινά φεστιβάλ, πανηγύρια...επιλέξτε ενδιαφέροντα και δείτε που μπορείτε να τα απολαύσετε. Οι συνδυασμοί δεν τελειώνουν!