Το σπήλαιο βρίσκεται 3 περίπου χιλιόμετρα από το Δήμο Βάρης, σε υψόμετρο 260 μ στον λόφο Κρεβάτι. Στο σπηλαίο στα μέσα περίπου του 5ου αι π.Χ. βρήκε καταφύγιο ο θηραίος λαϊκός γλύπτης Αρχέδημος ο οποίος και υπογράφει τα ανάγλυφα που είναι ακόμη εμφανή στα τοιχώματά του. Από τον καθώς λέγεται νυμφόληπτο ( νεραϊδοπαρμένος) Αρχέδημο πήρε και την ονομασία του το σπήλαιο. Λαξευμένα σκαλιά έκαναν πιο εύκολη την πρόσβαση στο σπήλαιο που όπως και άλλα σπήλαια είχε μετατραπεί σε τόπο λατρείας των νυμφών και του Πάνα. Εγκαταλείφθηκε ξαφνικά στα μέσα του 3ου αι. π.Χ. και άρχισε να χρησιμοποιείται πάλι από τους νεοπλατωνικούς μέχρι τα τέλη του 4ου αι. μ.Χ., οπότε σταματά οριστικά η λειτουργία του ως λατρευτικού χώρου.
Το σπήλαιο αναφέρεται από τον περιηγητής R. Chandler το 1765 ενώ αργότερα το επισκέφθηκαν και πολλοί ακόμη όπως ο Λόρδος Βύρωνας και ο βασιλιά Όθωνας. Ο χώρος ανασκάφηκε το 1902 από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών.
Διαλέξτε τον προορισμό σας από τον χάρτη, την αναζήτηση ή αλφαβητικά
Αγαθονήσι
Αγκίστρι
Αίγινα
Αλόννησος
Αμοργός
Ανάφη
Άνδρος
Αντίπαρος
Αστυπάλαια
Ν. Αιτωλοακαρνανίας
Ν. Αργολίδος
Ν. Αρκαδίας
Ν. Άρτας
Ν. Αττικής
Ν. Αχαΐας
Κάλυμνος
Κάρπαθος
Κάσος
Καστελόριζο
Κέα (Τζια)
Κέρκυρα
Κεφαλονιά
Κίμωλος
Κουφονήσια (Άνω & Κάτω)
Κύθηρα - Αντικύθηρα
Κύθνος
Κως
Ν. Καβάλας
Ν. Καρδίτσας
Ν. Καστοριάς
Ν. Κιλκίς
Ν. Κοζάνης
Ν. Κορινθίας
Ν. Σερρών
Σαμοθράκη
Σάμος
Σαντορίνη (Θήρα)
Σέριφος
Σίκινος
Σίφνος
Σκιάθος
Σκόπελος
Σκύρος
Σπέτσες
Σύμη
Σύρος
Σχοινούσα
Φαράγγια, χιονισμένες βουνοπλαγιές, κολύμπι στο ηλιοβασίλεμα, καλοκαιρινά φεστιβάλ, πανηγύρια...επιλέξτε ενδιαφέροντα και δείτε που μπορείτε να τα απολαύσετε. Οι συνδυασμοί δεν τελειώνουν!