Μινώταυρος: Σύμφωνα με τον μύθο η γυναίκα του Μίνωα Πασιφάη ερωτεύτηκε τον λευκό ταύρο που είχε στείλει ο Ποσειδώνας στον βασιλιά για να τον θυσιάσει. Μέσα από αυτό τον έρωτα γεννήθηκε ο Μινώταυρος, το περίφημο τέρας με ανθρώπινο σώμα και κεφάλι ταύρου. Ο Μινώταυρος τρεφόταν με ανθρώπινο αίμα και ήταν τόσο τρομερός, που ο Μίνωας διέταξε τον Δαίδαλο να φτιάξει έναν λαβύρινθο για να τον κλείσουν μέσα, ώστε να μην μπορεί να βγει ούτε αυτός ούτε όποιος άνθρωπος έμπαινε μέσα. Μετά από μια ήττα από τους Μινωίτες, οι Αθηναίοι υποχρεώθηκαν να στέλνουν 14 νέους και νέες ως θυσία για τον Μινώταυρο. Κάποια στιγμή στάλθηκε και ο γιος του βασιλιά των Αθηναίων, Θησέας. Η Αριάδνη, κόρη του Μίνωα, ερωτεύτηκε τον Θησέα και τον βοήθησε ώστε να μη χαθεί στον λαβύρινθο, προτείνοντας του να δέσει στην είσοδο ένα νήμα - τον περίφημο μίτο της Αριάδνης. Ο Θησέας κατάφερε να σκοτώσει τον Μινώταυρο και φεύγοντας πήρε μαζί του την Αριάδνη, με την οποία έκαναν δύο γιούς. Από πολλούς θεωρείται ότι ο λαβύρινθος αυτός είναι το σπήλαιο του Λαβυρίνθου της Μεσσαράς, που εκτείνεται στα νότια του Νομού Ηρακλείου.
Γέννηση του Δία: Ένας από τους πλέον γνωστούς μύθους είναι αυτός της γέννησης και ανατροφής του Δία στο Ιδαίον Άντρο, μια σπηλιά που βρίσκεται σε υψόμετρο 1498 μέτρων στο όρος Ίδη. Ο μύθος λέει ότι εκεί κατέφυγε η Ρέα για να σώσει τον Δία από τον Κρόνο, που ως γνωστόν έτρωγε τα παιδιά του για να μην του πάρουν τη βασιλεία. Φύλακες του Δία ήταν επτά γίγαντες, οι Κουρήτες. Κάθε φορά που ο Δίας έκλαιγε οι Κουρήτες άρχιζαν να χορεύουν έναν πολύ γρήγορο χορό και οι πανοπλίες τους χτυπούσαν δυνατά, ώστε να μην ακουστεί το κλάμα του Δία και τον βρει ο Κρόνος. Αυτός ο χορός φημολογείται ότι είναι ο πρόδρομος του σημερινού πεντοζάλη, παραδοσιακού χορού της Κρήτης. Ο Δίας ανατράφηκε από το γάλα της μυθικής αίγας Αμάλθειας. Όταν ο Δίας ήταν αρκετά ώριμος πάλεψε με τον Κρόνο, τον εκτόπισε και πήρε τη θέση του. Λόγω της γέννησής του στην Κρήτη ο Δίας αναφέρεται κάποιες φορές και ως Κρηταγενής Δίας.
Δαίδαλος και Ίκαρος: Ένας ακόμα γνωστός μύθος είναι αυτός του Δαίδαλου και του γιου του, Ίκαρου. Ο Δαίδαλος ήταν γνωστός τεχνίτης, εφευρέτης και γλύπτης στην αρχαία Αθήνα. Όταν εξορίστηκε από την Αθήνα, ο Δαίδαλος πήγε στην Κρήτη, όπου έγινε δεκτός με χαρά από τον Μίνωα. Εκεί του ανατέθηκε η κατασκευή του ανακτόρου και του γνωστού λαβυρίνθου. Όταν όμως ο Μίνωας έμαθε πως ο Δαίδαλος είχε βοηθήσει τη γυναίκα του Πασιφάη να ενωθεί με τον ταύρο, με αποτέλεσμα να γεννηθεί ο Μινώταυρος, εξοργίστηκε μαζί του και τον έκλεισε μέσα στον Λαβύρινθο. Φυλακισμένος μαζί με τον γιό του στον Λαβύρινθο, ο Δαίδαλος μηχανεύτηκε τον εξής τρόπο να διαφύγουν: κατασκεύασε φτερά από πούπουλα και κερί, με τα οποία οι δυο τους κατόρθωσαν να πετάξουν και να φύγουν μακριά από την Κρήτη. Ο Ίκαρος όμως δεν άκουσε τη συμβουλή του πατέρα του να μην πετάει πολύ ψηλά, με αποτέλεσμα να λιώσουν τα φτερά του από τη θερμοκρασία του ήλιου και να πέσει στη θάλασσα. Το σημείο στο οποίο έπεσε ο Ίκαρος ονομάστηκε Ικάριο Πέλαγος και βρίσκεται νότια του ομώνυμου νησιού. Ο Δαίδαλος, σύμφωνα με μια εκδοχή, κατέληξε στη Σικελία· σύμφωνα με άλλο μύθο όμως, πέθανε στην Αίγυπτο, θάφτηκε κοντά στο Νείλο και λατρευόταν ως Θεός.
Αρπαγή της Ευρώπης: Ένας άλλος αρκετά γνωστός μύθος είναι αυτός της αρπαγής της Ευρώπης, κόρης του βασιλιά της Φοινίκης, από τον Δία. Μεταμορφωμένος σε έναν χαριτωμένο ολόλευκο ταύρο, ο Δίας παρέσυρε την Ευρώπη, την άρπαξε και διασχίζοντας το Λιβυκό Πέλαγος την πήγε στην Κρήτη και συγκεκριμένα στη Γόρτυνα. Εκεί συνευρέθηκε μαζί της κάτω από τον αειθαλή πλάτανο και καρπός του έρωτα τους ήταν ο Μίνωας και ο Ροδάμανθυς, κατοπινοί βασιλιάδες της Κνωσού και της Φαιστού αντίστοιχα. Αργότερα, όταν ο Δίας πήγε στον Όλυμπο εγκαταλείποντας την Ευρώπη, εκείνη παρέμεινε στην Κρήτη και παντρεύτηκε τον βασιλιά Αστέριο.
Διαλέξτε τον προορισμό σας από τον χάρτη, την αναζήτηση ή αλφαβητικά
Αγαθονήσι
Αγκίστρι
Αίγινα
Αλόννησος
Αμοργός
Ανάφη
Άνδρος
Αντίπαρος
Αστυπάλαια
Ν. Αιτωλοακαρνανίας
Ν. Αργολίδος
Ν. Αρκαδίας
Ν. Άρτας
Ν. Αττικής
Ν. Αχαΐας
Κάλυμνος
Κάρπαθος
Κάσος
Καστελόριζο
Κέα (Τζια)
Κέρκυρα
Κεφαλονιά
Κίμωλος
Κουφονήσια (Άνω & Κάτω)
Κύθηρα - Αντικύθηρα
Κύθνος
Κως
Ν. Καβάλας
Ν. Καρδίτσας
Ν. Καστοριάς
Ν. Κιλκίς
Ν. Κοζάνης
Ν. Κορινθίας
Ν. Σερρών
Σαμοθράκη
Σάμος
Σαντορίνη (Θήρα)
Σέριφος
Σίκινος
Σίφνος
Σκιάθος
Σκόπελος
Σκύρος
Σπέτσες
Σύμη
Σύρος
Σχοινούσα
Φαράγγια, χιονισμένες βουνοπλαγιές, κολύμπι στο ηλιοβασίλεμα, καλοκαιρινά φεστιβάλ, πανηγύρια...επιλέξτε ενδιαφέροντα και δείτε που μπορείτε να τα απολαύσετε. Οι συνδυασμοί δεν τελειώνουν!