Σημαδεμένο για πάντα με το αίμα των κολίγων, που στις 6 Μαρτίου 1910 ξεσηκώθηκαν ενάντια στους τσιφλικάδες και το κράτος καταστολής, είναι το Κιλελέρ ή Κυψέλη, όπως είναι η σημερινή του ονομασία. Κύριο αίτημα των αγροτών ήταν ο διαμοιρασμός των τσιφλικιών της περιοχής. Η εξέγερσή τους έχει μείνει ιστορική, αφού ανέτρεψε καθεστώς κληρονομημένο από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας και οδήγησε σε μια πιο δίκαιη κατανομή των εκτάσεων. Κάθε χρόνο στο Μνημείο του Αγρότη πραγματοποιούνται εκδηλώσεις μνήμης.
Λειτούργησε ως αυτόνομος Δήμος μέχρι το 2010, ωστόσο, με το νόμο «Καποδίστρια» το Κιλελέρ συνενώθηκε με τον ευρύτερο Δήμο Λάρισας. Η περιοχή, και πιο συγκεκριμένα το χωριό Πλατύκαμπος, συνδέθηκε και με άλλο ένα τραγικό περιστατικό: την εκτέλεση 54 ανθρώπων από τους Ναζί, στις 13 Οκτωβρίου του 1941.
Στο Λαογραφικό Μουσείο Κιλελέρ, ο επισκέπτης μπορεί να πάρει μια εικόνα για τον τρόπο ζωής των κατοίκων του κάμπου το 18ο αιώνα, μέσα από εκθέματα όπως οικιακά σκεύη, υφαντά, τοπικές ενδυμασίες, αντικείμενα της κοινωνικής και οικογενειακής ζωής του τόπου. Ανάλογο μουσείο λειτουργεί και στις Νέες Καρυές, αλλά και στη Νέα Λεύκη.
Η περιοχή βρίσκεται 22 χιλιόμετρα από τη Λάρισα (μέσω της νέας Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσσαλονίκης), ενώ η πρόσβαση γίνεται ακόμη με το τρένο ή το λεωφορείο.
Διαλέξτε τον προορισμό σας από τον χάρτη, την αναζήτηση ή αλφαβητικά
Αγαθονήσι
Αγκίστρι
Αίγινα
Αλόννησος
Αμοργός
Ανάφη
Άνδρος
Αντίπαρος
Αστυπάλαια
Ν. Αιτωλοακαρνανίας
Ν. Αργολίδος
Ν. Αρκαδίας
Ν. Άρτας
Ν. Αττικής
Ν. Αχαΐας
Κάλυμνος
Κάρπαθος
Κάσος
Καστελόριζο
Κέα (Τζια)
Κέρκυρα
Κεφαλονιά
Κίμωλος
Κουφονήσια (Άνω & Κάτω)
Κύθηρα - Αντικύθηρα
Κύθνος
Κως
Ν. Καβάλας
Ν. Καρδίτσας
Ν. Καστοριάς
Ν. Κιλκίς
Ν. Κοζάνης
Ν. Κορινθίας
Ν. Σερρών
Σαμοθράκη
Σάμος
Σαντορίνη (Θήρα)
Σέριφος
Σίκινος
Σίφνος
Σκιάθος
Σκόπελος
Σκύρος
Σπέτσες
Σύμη
Σύρος
Σχοινούσα
Φαράγγια, χιονισμένες βουνοπλαγιές, κολύμπι στο ηλιοβασίλεμα, καλοκαιρινά φεστιβάλ, πανηγύρια...επιλέξτε ενδιαφέροντα και δείτε που μπορείτε να τα απολαύσετε. Οι συνδυασμοί δεν τελειώνουν!