Πανηγύρι Άι Συμιού: Κάθε χρόνο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος η πόλη του Μεσολογγίου μετατρέπεται σε ένα ιδιαίτερο πανηγύρι. Στο κέντρο της πόλης οι πίπιζες και τα νταούλια θα αρχίσουν να αντηχούν σε όλη την πόλη από νωρίς την Παρασκευή και οι κάτοικοι χωρισμένοι σε παρέες θα επιδίδονται σε φαγοπότι και χορό. Ένα χορό που αποκαλείται Αισυμιώτικος και είναι μια επαναλαμβανόμενη κίνηση που φτάνει μέχρι την έκσταση. Το Σάββατο το απόγευμα οι παρέες, όπως αποκαλούνται οι χωρισμένοι σε ομάδες άντρες της πόλης, θα φορέσουν φουστανέλες και ντουλαμάδες και αφού τελέσουν τρισάγιο στον Κήπο των Ηρώων, θα ξεκινήσουν την πορεία τους προς το μοναστήρι του Άι Συμιού. Αρματωμένοι αϊσυμιώτες, όπως λέγονται, και έφιπποι. Άλογα από όλο τον νομό έρχονται για να συμμετάσχουν και να ανέβουν ως το πανηγύρι πάντα υπό τους ήχους της πίπιζας και του νταουλιού. Στο μοναστήρι συνεχίζεται όλο το βράδυ το φαγοπότι και ο χορός και το πρωί γίνεται μνημόσυνο για τους πεσόντες της Εξόδου. Το απόγευμα της ίδιας μέρας επιστρέφουν πια στο Μεσολόγγι όπου συνεχίζεται για μια ακόμη βραδιά το ιδιόρρυθμο γλέντι. Για τρεις μέρες το κρασί ρέει άφθονο, ενώ η πίπιζα και το νταούλι παίζουν τον επαναλαμβανόμενο ρυθμό τον Αι Συμιώτικο στο μοναδικό στην Ελλάδα πανηγύρι του Άι Συμιού.
Εορτασμός για την επέτειο της εξόδου – Κυριακή των Βαΐων: Μια ιδιαίτερα συγκινητική παρέλαση αλλά και με ιδιαίτερο λαογραφικό ενδιαφέρον, εξαιτίας των τόσων παραδοσιακών στολών από όλη την Ελλάδα. Ήταν Κυριακή των Βαΐων όταν έγινε η ηρωική έξοδος του Μεσολογγίου. Σε ανάμνηση αυτών των τραγικών ημερών, κάθε χρόνο το Σαββατοκύριακο των Βαΐων γίνεται μια μεγαλειώδης παρέλαση με συμμετέχοντες από όλη την Ελλάδα. Μεσολογγίτες αλλά και ομάδες από άλλες πόλεις παρελαύνουν φορώντας παραδοσιακές ενδυμασίες με την συνοδεία φιλαρμονικών από όλη την Ελλάδα. Το βράδυ του Σαββάτου γίνεται η νυχτερινή παρέλαση και επιμνημόσυνη δέηση καθώς μεταφέρεται η εικόνα της Εξόδου από τον Άγιο Σπυρίδωνα στον Κήπο των Ηρώων. Εκεί γίνεται αναπαράσταση της ανατίναξης του Καψάλη. Κατά την Έξοδο όσοι δεν μπορούσαν να μετακινηθούν αμπαρώθηκαν στο σπίτι του Καψάλη και ανατινάχθηκαν όλοι μαζί. Την επόμενη το πρωί με το ίδιο αργόσυρτο βήμα γίνεται η παρέλαση και η εικόνα επιστρέφει στην θέση της. Συμμετέχουν όλες οι ηλικίες, από πολύ μικρά παιδάκια μέχρι ηλικιωμένους και είναι ιδιαίτερα συγκινητικό ότι ακόμη και με κρύο ,βροχή και αέρα ,είτε ώς θεατές, είτε παρελαύνοντας σχεδόν το σύνολο των μεσολογγιτών θα τιμήσουν την ηρωική ιστορία των προγόνων τους.
Πανηγύρι της Άγι'Αγάθης: Κάθε καλοκαίρι, στις 20 Αυγούστου και δύο τρεις μέρες πιο πριν, το Αιτωλικό και η Σταμνά, ζoυν στους ρυθμούς του ζουρνά και του νταουλιού. Οι Αιτωλικιώτες και οι Σταμνιώτες γιορτάζουν την Αγι’- Αγάθη τους και πανηγυρίζουν. Ένα παραδοσιακό πανηγύρι με ιστορικό και θρησκευτικό χαρακτήρα, με τους συμμετέχοντες ντυμένους με παραδοσιακές φορεσιές να χορεύουν στους ρυθμούς του ζουρνά και του νταουλιού.
Τα Χαλκούνια: Κάθε Μεγάλη Παρασκευή ξεκινάει ο «πόλεμος» μετά από προετοιμασία σχεδόν δύο μηνών. Μετά την Εκκλησία όλο το Αγρίνιο μαζεύεται στην κεντρική πλατεία για να παρακολουθήσει το θέαμα. Συγκεντρώνονται όλοι, τα χαλκούνια παίρνουν φωτιά και οι δύο ομάδες ξεκινούν τη μάχη. Τα χαλκούνια είναι αυτοσχέδιοι κύλινδροι γεμισμένοι με μπαρούτι και οι δύο ομάδες ανταγωνίζονται για το ποιοι έχουν φτιάξει τα καλύτερα χαλκούνια. Το έθιμο κρατάει από την τουρκοκρατία και είναι ευρέως γνωστό σε όλη την Ελλάδα.
«Αχίλλεια»: Τριήμερες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο δήμος Αγρινίου σε συνεργασία με τον πολιτιστικό και αθλητικό σύλλογο της κοινότητας Γραμματικού κατά τη διάρκεια του Αγίου Πνεύματος. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν λαϊκές βραδιές αλλά και άλλες εκδηλώσεις όπως θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις και ποδηλατοδρομίες.
Ναυμαχία Ναυπάκτου: Ο Δήμος Ναυπάκτου διοργανώνει κάθε Οκτώβριο εκδηλώσεις για να τιμήσει την ιστορική ναυμαχία που δόθηκε στην Ναύπακτο καθώς ήταν μια από τις μεγαλύτερες νίκες εναντίον του Τουρκικού στόλου. Η κορύφωση των εκδηλώσεων γίνεται με την αναπαράσταση της ναυμαχίας στο ενετικό λιμάνι της πόλης και σε αυτήν συμμετέχουν Διπλωματικές Αποστολές από τις χώρες που έλαβαν τότε μέρος στη ναυμαχία.
Φεστιβάλ Ελληνικών Χορών: Από το 2010 στον Αστακό διοργανώνεται το Φεστιβάλ Ελληνικών Χορών κάθε Ιούλιο με χορευτικά συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα να συμμετέχουν. Μετά την παρουσίαση των συγκροτημάτων στήνεται ένα μεγάλο γλέντι στην παραλία του Αστακού.
Φεστιβάλ Οινιάδων: Ο δήμος Μεσολογγίου διοργανώνει πολιτιστικό καλοκαίρι τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο με μουσικές και θεατρικές παραστάσεις να συνθέτουν το πρόγραμμα του φεστιβάλ. Το αρχαίο θέατρο των Οινιάδων φιλοξενεί παραστάσεις από το 1987 με μεγάλη επιτυχία κάθε χρόνο.
Διαλέξτε τον προορισμό σας από τον χάρτη, την αναζήτηση ή αλφαβητικά
Αγαθονήσι
Αγκίστρι
Αίγινα
Αλόννησος
Αμοργός
Ανάφη
Άνδρος
Αντίπαρος
Αστυπάλαια
Ν. Αιτωλοακαρνανίας
Ν. Αργολίδος
Ν. Αρκαδίας
Ν. Άρτας
Ν. Αττικής
Ν. Αχαΐας
Κάλυμνος
Κάρπαθος
Κάσος
Καστελόριζο
Κέα (Τζια)
Κέρκυρα
Κεφαλονιά
Κίμωλος
Κουφονήσια (Άνω & Κάτω)
Κύθηρα - Αντικύθηρα
Κύθνος
Κως
Ν. Καβάλας
Ν. Καρδίτσας
Ν. Καστοριάς
Ν. Κιλκίς
Ν. Κοζάνης
Ν. Κορινθίας
Ν. Σερρών
Σαμοθράκη
Σάμος
Σαντορίνη (Θήρα)
Σέριφος
Σίκινος
Σίφνος
Σκιάθος
Σκόπελος
Σκύρος
Σπέτσες
Σύμη
Σύρος
Σχοινούσα
Φαράγγια, χιονισμένες βουνοπλαγιές, κολύμπι στο ηλιοβασίλεμα, καλοκαιρινά φεστιβάλ, πανηγύρια...επιλέξτε ενδιαφέροντα και δείτε που μπορείτε να τα απολαύσετε. Οι συνδυασμοί δεν τελειώνουν!