ΓΙΟΡΤΗ ΜΕΛΙΟΥ: Η Γιορτή μελιού πραγματοποιείται κάθε χρόνο, αρχές Αυγούστου στο ορεινό χωριό Δράγανο. Συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών, οι οποίοι δοκιμάζουν τα λευκαδίτικα προϊόντα αλλά και μπορούν να τα αγοράσουν. Η Γιορτή περιλαμβάνει αναπαράσταση του τρύγου των μελισσών, έκθεση προϊόντων παραγωγών μελιού και κεράσματα στους επισκέπτες. Φυσικά όποιος θέλει μπορεί να αγοράσει κάποιο από τα προϊόντα. Με το πέρας της γιορτής ακολουθεί γλέντι με παραδοσιακούς χορούς όπου συνήθως κρατάει ως τις πρώτες πρωινές ώρες.
ΓΙΟΡΤΗ ΦΑΚΗΣ: από την δεκαετία του ’80 και κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου, στο ξωκλήσι του Αγίου Δονάτου, πραγματοποιείται στο χωριό Εγκλουβή η γιορτή της φακής. Η γιορτή ξεκινάει με τον εσπερινό στο εκκλησάκι του αγίου, ενώ ακολουθεί λιτανεία της εικόνας του. Στην συνέχεια οι επισκέπτες δοκιμάζουν δωρεάν φακή που έχουν ετοιμάσει οι ντόπιες γυναίκες, συνοδευόμενη από διάφορους μεζέδες όπως σαρδέλες, ελιές κ.α. Απαραίτητο συνοδευτικό το κρασί που προσφέρει ο σύλλογος Εγκλουβής, ενώ της γιορτής ακολουθεί το καθιερωμένο γλέντι μέσα σε ένα υπέροχο ορεινό τοπίο.
ΒΑΡΚΑΡΟΛΑ: Τον Αύγουστο ένα πολύ όμορφο έθιμο αναβιώνει εδώ και δεκαετίες στην πόλη της Λευκάδας το οποίο γίνεται κάθε χρόνο. Η περίφημη «Βαρκαρόλα», η οποία στην κυριολεξία είναι ένα είδος οργανικής μουσικής η οποία σχετίζεται με την Βαρκάδα. Στην Λευκάδα στο μικρό λιμάνι όπου είναι παράλληλο του παραλιακού δρόμου, πλέουν 2 βάρκες φορτωμένες με ντόπιους μουσικούς οι οποίοι τραγουδάνε καντάδες. Η Βαρκαρόλα γίνεται πάντα νύχτα και είναι εντυπωσιακή, ενώ πλήθος κόσμου στέκεται και απολαμβάνει τις καντάδες.
ΓΙΟΡΤΗ ΡΙΓΑΝΑΔΑΣ: Ξερό ψωμί μουσκεμένο σε νερό, ντομάτα, ρίγανη, ξύδι, χοντρό αλάτι, λάδι, σκόρδο και ελιές. Αυτή είναι η ριγανάδα, όπου εδώ και χρόνια ο μουσικοφιλολογικός όμιλος Καρυάς διοργανώνει την γιορτή της στην πλατεία του ομώνυμου χωριού, κλασικό αγαπημένο κολατσιό των ντόπιων, ξυπνώντας μνήμες του παρελθόντος. Στην γιορτή η οποία γίνεται τον Ιούλιο, μπορείς να δοκιμάσεις διάφορα τοπικά προϊόντα όπως φακές Εγκλουβής, λαθύρια Καρυάς, κρασί και τσίπουρο, λαδοκούλουρα λαδόπιτα κ.α.
ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΡΥΓΟΥ: Αρχές Σεπτέμβρη στο χωριό της Απόλπαινας διοργανώνεται κάθε χρόνο η γιορτή κρασιού και τρύγου. Ένας από τους βασικότερους λόγους της γιορτής, είναι η προσπάθεια των κατοίκων να αναδείξουν την ξεχωριστή ταυτότητα του χωριού, καθώς αρκετοί νομίζουν ότι η Απόλπαινα είναι απλά ένα προάστιο της Λευκάδας. Στην γιορτή θα πατήσετε τα σταφύλια με τον παραδοσιακό τρόπο βλέποντας τον μούστο να ρέει στην κάδη. Η μουσταλευριά που προσφέρεται είναι δωρεάν, όπως φυσικά και το κρασί. Οι επισκέπτες μπορούν, όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις γιορτές, να διασκεδάσουν μέχρι πρωίας στο γλέντι που διοργανώνουν οι ντόπιοι.
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ (Ή ΧΩΡΙΑΤΙΚΟΣ) ΓΑΜΟΣ: Ένα έθιμο το οποίο ξεκίνησε το 1979 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, είναι αυτό του παραδοσιακού γάμου, το οποίο θεωρείται από τους ντόπιους ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού. Το έθιμο αναβιώνει το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου και κρατάει για τρεις ολόκληρες μέρες. Στην διάρκεια της πρώτης ημέρας αναβιώνουν όλα τα έθιμα τα οποία προηγούνται του μυστηρίου. Προετοιμάζουν τα προικιά της νύφης, κάνουν τα προξενιά, μετά έχουμε τους αρραβώνες, έπεται το πλύσιμο των μαλλιών, στην συνέχεια τα προζύμια, ενώ τέλος η μέρα κλείνει με τα καρφώματα. Κατά την διάρκεια της δεύτερης ημέρας του γάμου, περιλαμβάνεται φυσικά η τέλεση του μυστηρίου και το παραδοσιακό γλέντι. Η αναπαράσταση του μυστηρίου γίνεται σε ένα παραδοσιακό πετρόκτιστο σπίτι, όπου εκεί καταφθάνουν ο παπάς, ο κουμπάρος και το ζευγάρι, όλοι καβάλα σε άλογα, ενώ τους συνοδεύουν όργανα και ένα πλήθος κόσμου. Μετά την τέλεση του μυστηρίου, τα προικιά της νύφης μεταφέρονται στο σπίτι του γαμπρού, συνοδευόμενα από μία πομπή που περιλαμβάνει και ακούσματα γαμήλιων ασμάτων. Στο τέλος της ημέρας έχουμε το παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία της Καρυάς. Την Τρίτη και τελευταία ημέρα ολοκληρώνεται η εκδήλωση με ένα ακόμα έθιμο αυτό της πίτας του γάμου η οποία είναι η παραδοσιακή λευκαδίτικη λαδόπιτα. Οι τριήμερες εκδηλώσεις κλείνουν και επίσημα με ένα γλέντι με παραδοσιακή ορχήστρα.
ΓΙΟΡΤΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ: Ένας από τους παλαιότερους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας είναι οι γιορτές λόγου και τέχνης που γίνονται στην πόλη της Λευκάδας και έχει ξεκινήσει το 1955, και γίνεται κάθε χρόνο την περίοδο του καλοκαιριού. Ένας θεσμός με διεθνές κύρος καθώς μεγάλοι καλλιτέχνες έχουν λάβει μέρος, όπως τον Αύγουστο του 1964 όπου τραγούδησε η μεγάλη Μαρία Κάλλας. Την εκδήλωση διοργανώνει εξ ολοκλήρου το πνευματικό κέντρο του δήμου Λευκάδας.
ΔΙΕΘΝΕΣ FOLKLORE FESTIVAL: Ξεκίνησε το 1962 και ανήκε στις εκδηλώσεις που υπάγονταν στις γιορτές λόγου και τέχνης. Ο Αντώνης Τζεβελέκης είχε εμπνευστεί και ήταν αυτός που έκανε πραγματικότητα την ιδέα ενός festival στην Λευκάδα, και η οποία ιδέα κατέληξε σε μία μοναδική συνεύρεση λαών, μέσα από την μουσική και τον χορό. Επί 55 συναπτά έτη χώρες από όλο τον κόσμο συναντώνται σε μία μαγευτική παράδοση, όπου αναβιώνουν τα έθιμά τους στο νησί της Λευκάδας. Το 1962 στο πρώτο φεστιβάλ εκτός από την Ελλάδα, είχαν λάβει μέρος στο festival η ενωμένη τότε Γιουγκοσλαβία και η Ιταλία. Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ γίνονται πάντα την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, ξεκινούν Κυριακή και διαρκούν μια εβδομάδα.
Use the map or the alphabet below to find your favorite destination!
Achaea Prefecture
Aegina
Aetoloakarnania Prefecture
Agathonisi
Agistri
Alonissos
Amorgos
Anafi
Andros
Antiparos
Arcadia Prefecture
Argolida Prefecture
Arta Prefecture
Astypalea
Attiki Prefecture
Kalymnos
Karditsa Prefecture
Karpathos
Kasos
Kastelorizo
Kastoria Prefecture
Kavala Prefecture
Kea (Tzia)
Kefalonia
Kerkyra (Corfu)
Kilkis Prefecture
Kimolos
Korinthia Prefecture
Kos
Koufonisi (Ano & Kato)
Kozani Prefecture
Kythira - Antikythira
Kythnos
Samos
Samothrace
Santorini
Schinoussa
Serifos
Serres Prefecture
Sifnos
Sikinos
Skiathos
Skopelos
Skyros
Spetses
Symi
Syros
Would you like to combine skiing in the morning and then go swimming in the afternoon, all in one region? Click to choose your interests and see in which part of Greece you enjoy them. Combinations are endless!